Η αλήθεια για τα απογευματινά χειρουργεία
Shutterstock
Shutterstock

Η αλήθεια για τα απογευματινά χειρουργεία

Περίπου 75 νοσοκομεία, σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal, έχουν ενταχθεί μέχρι τώρα στο πρόγραμμα των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, ξεκινώντας πριν από 20 περίπου μέρες το έργο τους ανάλογα φυσικά με τη διαθεσιμότητα προσωπικού και χώρων. 

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι τα απογευματινά χειρουργεία σήμερα λειτουργούν χωρίς τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Όποιος ασθενής θέλει, παίρνει τηλέφωνο όποιο νοσοκομείο θέλει και ζητά τον γιατρό που θέλει για να προχωρήσει στην επέμβαση που χρειάζεται. Βάσει του τιμοκαταλόγου που έχει εκδοθεί από το υπουργείο, θα πληρώσει τα χρήματα που αντιστοιχούν στην επέμβασή του και θα χειρουργηθεί. 

«Δεν απαγορεύεται εγώ που είμαι στη λίστα, να πάρω τηλέφωνο στο νοσοκομείο, να πω «τώρα που ανοίξατε τα απογευματινά χειρουργεία θέλω να πάω στα απογευματινά». Όπως επίσης δεν απαγορεύεται, ένας τρίτος, που δεν είναι στη λίστα και που ήθελε να πάει να χειρουργηθεί σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, να πει τώρα «αντί να πάω στο ιδιωτικό και να σκάσω στο νοσοκομείο που εργάζεται ο Πολάκης 1.000 ευρώ, θα πάω στον Ευαγγελισμό και θα πληρώσω 300 ευρώ», δήλωσε χθες στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Υγείας. Άδωνις Γεωργιάδης.

Τι ισχύει για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση με κοινωνικό πρόσημο, η οποία θα παρέχει σε 55 χιλιάδες συμπολίτες μας δωρεάν χειρουργικές επεμβάσεις. Ήδη από τις 6 Μαρτίου έχει ενημερωθεί επίσημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης για τον σχεδιασμό και την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για την υλοποίηση των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων.

Με μία σειρά ενεργειών, οι οποίες συζητήθηκαν διεξοδικά με το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 13 Μαρτίου, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, το Υπουργείο Υγείας εκπόνησε μια ολοκληρωμένη πρόταση με φορείς υλοποίησης την ΕΚΑΠΥ και τον ΕΟΠΥΥ για το έργο «Οργανωτικές και λοιπές παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της διενέργειας των εκκρεμών επεμβάσεων της Λίστας Χειρουργείων».

Η πρόταση αυτή ενεκρίθη ως προγραμματική συμφωνία από τα διοικητικά συμβούλια των δύο φορέων υλοποίησης, στις 29 Μαρτίου, και εν συνεχεία υπεγράφη από τους αρμόδιους Υπουργούς. Πλέον, η πρόταση για τη χρηματοδότηση του έργου είναι επισήμως υποβληθείσα στο ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Ταμείου Ανάκαμψης, στη Δράση 16756 – Οργανωτικές Μεταρρυθμίσεις στο Σύστημα Υγείας και με τίτλο έργου: Επιχορήγηση της ΕΚΑΠΥ και του ΕΟΠΥΥ για την υλοποίηση του έργου «Οργανωτικές και λοιπές παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της διενέργειας των εκκρεμών επεμβάσεων της Λίστας Χειρουργείων. 

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι μετά το Πάσχα, ασθενείς με πολύ καιρό αναμονής για χειρουργείο (ίσως και πάνω από 10 μήνες), θα χειρουργούνται στα απογευματινά ιατρεία, χωρίς να πληρώσουν. Αντί γι’ αυτούς, θα πληρώσει το κράτος τα χειρουργεία τους, εν είδει «δώρου» για την αναμονή τους.  «Η λίστα αναμονής για χειρουργείο θα λιγοστεύσει με δύο τρόπους: Ο ένας τρόπος είναι, όσοι είναι στη λίστα, μόνοι τους να ζητήσουν να φύγουν από τη λίστα για να πάνε στο απογευματινό χειρουργείο, με δική τους επιλογή, και με όχι άγρα πελατών στο νοσοκομείο. Ο δεύτερος τρόπος, είπαμε μετά το Πάσχα, που θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, τότε θα παίρνουμε εμείς ανάποδα τηλέφωνα από τη λίστα. Γιατί τότε δεν θα πληρώνουν αυτοί, θα πληρώνουμε εμείς. Αυτή είναι η διαφορά.» κατέληξε ο υπουργός.