Φάρμακο για τον καρκίνο του αίματος μειώνει σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο της θνησιμότητας
shutterstock
shutterstock

Φάρμακο για τον καρκίνο του αίματος μειώνει σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο της θνησιμότητας

Το φάρμακο Blenrep της GSK για το πολλαπλό μυέλωμα GSK.L, μείωσε σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου ή του θανάτου, σε σύγκριση με τις συνήθεις θεραπείες για τον ανίατο καρκίνο του αίματος, σύμφωνα με τα δεδομένα μιας μελέτης, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο την Κυριακή.

Στη μελέτη 302 ασθενών με υποτροπιάζον ή δύσκολα θεραπεύσιμο πολλαπλό μυέλωμα, το 71% εκείνων που έλαβαν το Blenrep σε συνδυασμό με τα στεροειδή δεξαμεθαζόνη και πομαλιδομίδη, δεν παρουσίασαν επιδείνωση της νόσου τους, εντός ενός έτους.

«Η δυνατότητα να μπορούμε να προσφέρουμε ένα φάρμακο όπως το Blenrep που ενδεχομένως να χορηγείται σε εξωνοσοκομειακή βάση, να μην απαιτεί νοσηλεία, να μπορεί να είναι διαθέσιμο ευρέως στο κοινό και να μην περιορίζεται από κατασκευαστικές προκλήσεις, όπως οι κυτταρικές θεραπείες, είναι πραγματικά σημαντική», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Χεσάμ Αμπντουλάχ, στέλεχος της GSK στον τομέα της ογκολογίας.

Το Blenrep είχε αποτυχίες τα τελευταία δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης από την προσοδοφόρα αγορά των ΗΠΑ το 2022, αφού δεν κατάφερε να δείξει υπεροχή έναντι της υπάρχουσας θεραπείας.

Τα κορυφαία δεδομένα από αυτή τη δοκιμή που δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο και έδειξαν ότι είχε επιτευχθεί ο κύριος στόχος της σημαντικής βελτίωσης της «επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου», σε σχέση με το τρέχον τυπικό θεραπευτικό σχήμα, φαίνεται να σηματοδοτούν την επιστροφή του φαρμάκου.

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς του Blenrep ήταν εν ζωή, χωρίς επιδείνωση της νόσου μετά από διάμεση παρακολούθηση 21,8 μηνών, σε σύγκριση με 12,7 μήνες της επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου, για την καθιερωμένη θεραπεία, ανέφερε η εταιρεία.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία σχεδιάζει να καταθέσει αιτήσεις κυκλοφορίας, στις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Οι θεραπείες για το πολλαπλό μυέλωμα περιλαμβάνουν το JNJ.N Darzalex της Johnson & Johnson και άλλα γενόσημα αντικαρκινικά φάρμακα.

Ο αμερικανικός FDA ενέκρινε τον Απρίλιο δύο κυτταρικές θεραπείες - το Carvykti της J&J, και το Abecma της Bristol Myers - ως πρώιμες γραμμές θεραπείας σε λιγότερο σοβαρό πολλαπλό μυέλωμα.

Οι σχετιζόμενες με τα μάτια παρενέργειες, οδήγησαν σε ποσοστό διακοπής της θεραπείας 9% από τη μελέτη, αλλά ήταν γενικά αναστρέψιμες και διαχειρίσιμες μέσω τροποποιήσεων της δόσης, δήλωσε η GSK.

Το πολλαπλό μυέλωμα, αποτελεί τον δεύτερο πιο συχνό καρκίνο του αίματος παγκοσμίως. Το πολλαπλό μυέλωμα ξεκινά από τα κύτταρα πλάσματος στον μυελό των οστών και τελικά διαταράσσει την παραγωγή των φυσιολογικών κυττάρων του αίματος.

Περίπου 35.780 νέες περιπτώσεις πολλαπλού μυελώματος είναι πιθανό να διαγνωστούν, ενώ 12.540 θάνατοι αναμένεται να συμβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία