Επιστημονική μελέτη: Πώς η υποχονδρία συνδέεται με πρόωρο θάνατο
Shutterstock
Shutterstock

Επιστημονική μελέτη: Πώς η υποχονδρία συνδέεται με πρόωρο θάνατο

Τα άτομα με ακραίο φόβο για ασθένεια και θάνατο μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πραγματοποιηθούν οι χειρότεροι φόβοι τους.

Μια νέα μελέτη σε άτομα στη Σουηδία που είχαν διαγνωστεί με υποχονδρία διαπίστωσε ότι είχαν 84% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και έζησαν περίπου 5 χρόνια λιγότερα από τα άτομα χωρίς τη διαταραχή.

Η ιατρική ονομασία για την υποχονδρία είναι αγχώδης διαταραχή ασθένειας και θεωρείται ψυχιατρική πάθηση. Το κύριο σύμπτωμα, είναι η υπερβολική ανησυχία ότι θα αρρωστήσει ένα άτομο σοβαρά. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν την ανησυχία ότι οι φυσιολογικές αισθήσεις του σώματος -όπως ένα θορυβώδες στομάχι ή ένας μικρός ερεθισμός του δέρματος- είναι σημάδια σοβαρής ασθένειας.

Τα άτομα με τη διαταραχή βρίσκουν επίσης ελάχιστη ή καθόλου επιβεβαίωση από τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων ή από την επίσκεψη σε έναν γιατρό.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερα από 4.000 άτομα που ζούσαν στη Σουηδία και είχαν διαγνωστεί με ασθένεια αγχώδους διαταραχής ασθένειας μεταξύ 1997 και 2020.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα άτομα με τη διαταραχή με άλλα που είχαν παρόμοια δημογραφικά στοιχεία, όπως ηλικία και φύλο, και ζούσαν σε τον ίδιο νομό, αλλά που δεν είχαν υποχονδρία. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν αυτόν τον μήνα στο JAMA Psychiatry και έδειξαν ότι τα άτομα με υποχονδρία ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν από φυσικά ή αφύσικα αίτια.

Τα άτομα με υποχονδρία είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίς λόγω όλων των φυσικών αιτιών, εκτός από τον καρκίνο, σε σύγκριση με την ομάδα των μη υποχονδρίων. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν αφύσικες αιτίες θανάτου, και πάλι τα άτομα με υποχονδρία ήταν πιο πιθανό να έχουν όλα τα είδη αφύσικων αιτιών θανάτου σε μικρότερη ηλικία.

Τα άτομα με υποχονδρία είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτοκτονία, γεγονός που ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος του αυξημένου κινδύνου λόγω αφύσικων αιτιών, έγραψαν οι ερευνητές.

Τα άτομα με υποχονδρία κυμαίνονταν από 26 έως 46 ετών κατά τη διάγνωση. Περίπου το 57% των ατόμων στη μελέτη ήταν γυναίκες. Περίπου το 86% των ατόμων στην ομάδα της υποχονδρίας είχαν τουλάχιστον μία άλλη ψυχιατρική διαταραχή - συνήθως άγχος ή κατάθλιψη - σε σύγκριση με περίπου 20% των ατόμων στη μελέτη που δεν είχαν υποχονδρία.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τα άτομα με ψυχικές ασθένειες έχουν συνήθως υψηλότερο κίνδυνο για άλλα προβλήματα υγείας. Αλλά αυτή η τελευταία ανάλυση έδειξε ότι η υποχονδρία δεν μπορούσε να εξηγήσει πλήρως τον αυξημένο κίνδυνο, καθώς οι ερευνητές συνέκριναν την ομάδα υποχονδρίας με άλλες που είχαν διαφορετικές ψυχιατρικές παθήσεις.

Οι ερευνητές ζήτησαν περισσότερες προσπάθειες για τη διάγνωση και τη θεραπεία της αγχώδους διαταραχής ασθένειας.

«Σε αυτή τη μελέτη, οι περισσότεροι θάνατοι θα μπορούσαν να ταξινομηθούν ως δυνητικά αποτρέψιμοι», έγραψαν οι συγγραφείς. «Η απόρριψη των σωματικών συμπτωμάτων αυτών των ατόμων ως φανταστικά μπορεί να έχει τρομερές συνέπειες. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να μειωθεί το στίγμα και να βελτιωθεί η ανίχνευση, η διάγνωση και η κατάλληλη ολοκληρωμένη (δηλαδή, ψυχιατρική και σωματική) φροντίδα για αυτά τα άτομα».