Φως στην άκρη του τούνελ κατά του μύκητα Candida auris

Φως στην άκρη του τούνελ κατά του μύκητα Candida auris

Η μόλυνση με τον μύκητα Candida auris μπορεί να είναι δύσκολη για κάποιους και θανατηφόρα για άλλους, ειδικά για άτομα υψηλού κινδύνου λόγω προχωρημένης ηλικίας ή επειδή έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα εμβόλιο υπό ανάπτυξη μπορεί να προσφέρει ελπίδα.

Το κύριο πρόβλημα δεν είναι ο ίδιος ο μύκητας αλλά η έλλειψη επιλογών θεραπείας. Ο Candida auris είναι ανθεκτικός σε δύο από τις τρεις κύριες κατηγορίες αντιμυκητιασικών θεραπειών, και σε ορισμένες περιπτώσεις και στις τρεις.

«Είναι ο μόνος αληθινός πολυανθεκτικός μύκητας που έχουμε», είπε ο Ashraf Ibrahim, PhD, ερευνητής στο The Lundquist Institute στο Torrance, CA. 

Αν και σχετικά σπάνιες, οι λοιμώξεις από τον Candida auris μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο μεταξύ 30% και 70% όσων ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, είπε ο Ibrahim. «Δεν χρειάζεσαι λοιπόν επιστήμονα για να σου εξηγήσει πόσο επικίνδυνο είναι αυτό το πράγμα».

Το CDC περιγράφει το Candida auris ως «επείγουσα απειλή για τη δημόσια υγεία». Η μόλυνση από Candida auris εξαπλώνεται κυρίως σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης. Ο μύκητας δεν είναι αερομεταφερόμενος, επομένως δεν μεταδίδεται από κάποιον που φτερνίζεται ή βήχει. Αλλά μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες και στο ανθρώπινο δέρμα.

Ένα εμβόλιο θα μπορούσε κάποια μέρα να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ανοσολογικής προστασίας των ηλικιωμένων που πηγαίνουν σε ένα γηροκομείο, των ατόμων που υποβάλλονται σε θεραπεία με πολλαπλά αντιβιοτικά σε ένα νοσοκομείο και εκείνων που ενδέχεται να χρειαστούν φροντίδα στη ΜΕΘ μετά από μια ιατρική διαδικασία.

Το εμβόλιο φάνηκε ικανό να σκοτώσει τους μύκητες Candida auris όταν συνδυάστηκε σε εργαστηριακά πειράματα. Το εμβόλιο μείωσε επίσης την παραγωγή ενός «βιοφίλμ» κατά 30% έως 40%. Ένα μυκητιασικό βιοφίλμ είναι ένα εμπόδιο που μπορεί να εμποδίσει τις αντιμυκητιακές θεραπείες να εισέλθουν σε ένα μολυσμένο κύτταρο ή όργανο.

«Σε πειράματα με ποντίκια με μόλυνση από Candida auris, για παράδειγμα, το εμβόλιο μείωσε τους μύκητες κατά 10 φορές στα νεφρά και την καρδιά. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να υπάρχει κάποια προστασία από συστηματικές λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος με Candida auris» είπαν οι ερευνητές.

Δεν είναι ο μόνος μύκητας στην οικογένεια

Μπορεί να υποθέσετε ότι το εμβόλιο μονοκλωνικών αντισωμάτων αναπτύσσεται απευθείας κατά του Candida auris. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Οι επιστήμονες σχεδιάζουν το εμβόλιο χρησιμοποιώντας Candida albicans, έναν πιο κοινό μύκητα και αυτόν που ευθύνεται για την πλειονότητα των μολύνσεων από ζυμομύκητες σε υγιείς γυναίκες.

Γιατί λοιπόν Candida albicans; «Στην πραγματικότητα εργαζόμαστε και στα δύο αυτή τη στιγμή, αλλά προσπαθούμε να φέρουμε αυτό το εμβόλιο στους ασθενείς το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ibrahim.

Οι λοιμώξεις από Candida auris  εντοπίστηκαν σχετικά πρόσφατα σε σύγκριση με το Candida albicans, το οποίο είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες.

Ένας πιθανός ρόλος στη θεραπεία

«Το εμβόλιο έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να αποτρέψει τη μόλυνση, αλλά και να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία σε συνδυασμό με άλλα αντιμυκητιακά σε κάποιον που έχει ήδη μολυνθεί με Candida auris. Σε έρευνα σχετικά με μια παλαιότερη έκδοση του εμβολίου, εάν τα ποντίκια εμβολιάζονταν και λάμβαναν επίσης αντιμυκητιασικό, υπήρχε ένα ενιαίο, ευεργετικό αποτέλεσμα» είπε ο Ibrahim.

«Mοιάζει τόσο πολύ με την ιστορία του COVID-19», είπε ο Ibrahim. «Εάν το εμβόλιο δεν αποτρέψει την ασθένεια, τότε η προσθήκη μιας θεραπευτικής επιλογής μπορεί πραγματικά να προστατεύσει το άτομο από το θάνατο».

Ακολουθεί μια μελέτη τοξικότητας σε κουνέλια για την αξιολόγηση της ασφάλειας του εμβολίου. Μετά από αυτό, σειρά έχουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Είναι ακόμα νωρίς

«Η Candida auris είναι μια σημαντική ανησυχία για έναν πολύ συγκεκριμένο πληθυσμό», δήλωσε ο Aaron Glatt, MD, επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών στο Mount Sinai South Nassau στη Νέα Υόρκη, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει. «Για τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού αυτή τη στιγμή, αυτό δεν είναι ανησυχητικό. Αλλά ως αξιωματούχοι δημόσιας υγείας και ως επιστήμονες κατά μολυσματικών ασθενειών, πρέπει να ανησυχούμε πολύ για όλους».

«Σίγουρα, η πιθανότητα να γίνει αυτό πιο διαδεδομένο θα έθετε περισσότερους ανθρώπους σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο Glatt.

Ο Glatt συνέστησε προσοχή στην ερμηνεία προκαταρκτικών αποτελεσμάτων όπως αυτά. «Είναι μια πολύ σοβαρή ανησυχία για τη δημόσια υγεία… αλλά δεν είναι κάτι που πρέπει να σκέφτονται όλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε στιγμή, αυτή τη στιγμή».