Αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης από Covid-19 η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων
Έρευνα

Αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης από Covid-19 η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων

Η υψηλότερη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από Covid-19. Αυτό προκύπτει από τη νέα μελέτη UK Biobank στο Ηνωμένο Βασίλειο, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «European Journal of Nutrition», με τους καθηγητές που την εκπόνησαν να τονίζουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την καλύτερη κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών, ενώ συμβουλεύουν για μείωση της κατανάλωσης των συγκεκριμένων τροφίμων. Παραδείγματα τέτοιων τροφίμων είναι τα κατεψυγμένα γεύματα, τα αναψυκτικά, κάθε είδος fast food καθώς και τα συσκευασμένα τρόφιμα, όπως μπισκότα, κέικ και αλμυρά σνακ. 

Στη μελέτη συμμετείχαν τουλάχιστον 41.012 εθελοντές, και συμπεριλήφθηκαν τουλάχιστον 2 ως και 5 24ωρες διατροφικές αξιολογήσεις. Οι διατροφικές συνήθειες συλλέχθηκαν χρησιμοποιώντας ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο διατροφής 24 ωρών και τα τρόφιμα κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με τον βαθμό επεξεργασίας τους, με βάση τη διεθνή ταξινόμηση NOVA. Η λοίμωξη Covid-19 ορίστηκε ως άτομα που ήταν θετικά στην Covid-19 ή απεβίωσαν από Covid-19. H συσχέτιση μεταξύ της μέσης κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (% ημερήσια πρόσληψη γραμμαρίων) και της μόλυνσης από Covid-19 αξιολογήθηκε με τη χρήση αξιόπιστων στατιστικών μεθόδων.

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στο χαμηλότερο τεταρτημόριο χρήσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στη δίαιτα, οι συμμετέχοντες στο 2ο, 3ο και υψηλότερο τεταρτημόριο παρουσίασαν υψηλότερο κίνδυνο για λοίμωξη Covid-19. Δεν εντοπίστηκε επίδραση της ηλικίας, του επιπέδου εκπαίδευσης και των συννοσηροτήτων στις συσχετίσεις αυτές. Από την άλλη, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ ή BMI) είχε κάποια μεσολάβηση (13,2%) στις συσχετίσεις αυτές, υποδηλώνοντας ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν το σωματικό βάρος, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης από Covid-19.

Τα κύρια σημεία της μελέτης συνοψίστηκαν από τους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιο Ράπτη (καθηγητής Παθολογίας-Σακχαρώδη Διαβήτη), Αναστασία Θανοπούλου (επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας), Παναγιώτη Χαλβατσιώτη (αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας), Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Εριφύλη Χατζηαγγελάκη (καθηγήτρια Παθολογίας-Μεταβολικών Νοσημάτων) και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής).