Wall Street: Απώλειες με φόντο τα αποτελέσματα των τραπεζών - Έχασε 500 μονάδες ο Dow
Shutterstock
Shutterstock

Wall Street: Απώλειες με φόντο τα αποτελέσματα των τραπεζών - Έχασε 500 μονάδες ο Dow

Με τους φόβους για τον πληθωρισμό να αναζωπυρώνονται και τα μεγέθη της JP Morgan να απογοητεύουν την αγορά η Wall Street σημείωσε απώλειες. Ο Dow υποχώρησε κατά 500 μονάδες ή 1,3%, ο Nasdaq 1,7% και ο S&P 500 1,6%.

Ειδικότερα, τα πρώτα αποτελέσματα ανακοίνωσαν τρεις «κολοσσοί» της Wall Street - JPMorgan Chase, Wells Fargo και Citigroup - αλλά και ο «γίγαντας» της διαχείρισης assets BlackRock, πριν από την έναρξη των συναλλαγών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Τα επόμενα εταιρικά αποτελέσματα αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα από τις Goldman Sachs, Bank of America και Morgan Stanley. 

Εστιάζοντας στα αποτελέσματα για το α' τρίμηνο του 2024, οι επενδυτές αναμένεται να αποκωδικοποιήσουν την τρέχουσα κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του πληθωρισμού - αλλά και της απόφασης της ΕΚΤ από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Αναμένεται, επίσης, να δώσουν μια πρώτη εικόνα για τις αντοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και την εταιρική κερδοφορία, καθώς οι πολλαπλές πιέσεις - είτε γεωπολιτικές είτε δημοσιονομικές - επιμένουν.

Οι δυο συγκρούσεις - Ουκρανία και Γάζα - συνεχίζουν να προκαλούν αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στις τιμές των εμπορευμάτων, ενώ η πιθανή ανάφλεξη μεταξύ Ισραήλ και Ιράν προκαλεί νέες ανησυχίες, καθώς η Τεχεράνη απειλεί με κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ αλλά και πλήγματα κατά του «αντιπάλου» της στην περιοχή.  

Οι αγορές εκτιμούν ότι η Fed δεν θα προχωρήσει άμεσα σε μειώσεις των επιτοκίων, μεταθέτοντας την πρώτη μείωση για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και όχι του Ιουνίου. Η αλλαγή αυτή ακολούθησε τα απογοητευτικά στοιχεία για το ύψος του πληθωρισμού.

JP Morgan: Ισχυρή αύξηση κερδοφορίας

Η JPMorgan Chase ανακοίνωσε την Παρασκευή κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Wall Street. Ο τραπεζικός γίγαντας προέβλεψε ωστόσο καθαρά έσοδα από τόκους σημαντικά χαμηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς, κάτι που οδηγεί σε σημαντικές πωλήσεις στον τίτλο της.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε κέρδη 4,44 δολάρια ανά μετοχή στους τρεις μήνες έως την 31η Μαρτίου, έναντι των εκτιμήσεων για 4,11 δολάρια, την ώρα που την ίδια περίοδο πέρυσι είχε εμφανίσει 12,62 δισ. ή 4,1 δολάρια ανά μετοχή.

Επιπλέον, η κερδοφορία της τράπεζας ξεπέρασε και τη μέση εκτίμηση των αναλυτών που ανέμενε οριακή αύξηση από πέρυσι στα 4,11 δολ. ανά μετοχή.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 6% σε 13,42 δισ. δολάρια ή 4,44 δολάρια ανά μετοχή, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενισχυμένα από την εξαγορά της First Republic κατά τη διάρκεια της περιφερειακής τραπεζικής κρίσης πέρυσι.

Ο τζίρος ανήλθε σε 42,55 δισ. δολάρια, αυξημένος κατά 9% περίπου από τα 41,93 δισ. πέρυσι, διαψεύδοντας τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για μικρή κάμψη στα 41,85 δισ.

Ωστόσο, δήλωσε ότι αναμένει ότι τα ετήσια καθαρά της έσοδα από τόκους θα διαμορφωθούν στα 89 δισ. δολάρια απογοητεύοντας τους επενδυτές, καθώς η μέση εκτίμηση της αγοράς τα τοποθετούσε στα 90,68 δισ. 

Στο πλαίσιο αυτό, παρά τα ισχυρά μεγέθη, η μετοχή της σημειώνει σημαντική πτώση 3,4% στις προσυνεδριακές συναλλαγές λίγο πριν το άνοιγμα της Wall Street.

Wells Fargo: Μείωση κερδών το α' τρίμηνο

«Βουτιά» άνω του 7% σημείωσαν τα κέρδη α' τριμήνου της Wells Fargo, καθώς η τράπεζα κέρδισε λιγότερα από τις πληρωμές τόκων την τελευταία περίοδο. 

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη του τραπεζικού κολοσσού διαμορφώθηκαν σε 4,62 δισ. δολ. ή 1,20 δολ. ανά μετοχή για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε η Wells Fargo. Την αντίστοιχη περίοδο το 2023, η τράπεζα είχε δηλώσει κέρδη 4,99 δισ. δολ. ή 1,23 δολ. ανά μετοχή.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους της Wells Fargo υποχώρησαν 8% στα 12,23 δισ. δολ. χάνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς. Οι αναλυτές περίμεναν τα έσοδα να φτάσουν τα 12,3 δισ. δολ. σύμφωνα με το Bloomberg. 

Οι δαπάνες για την ίδια περίοδο ανήλθαν σε 14,3 δισ. δολ. ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις. Αυτό περιλαμβάνει και επιβάρυνση 284 εκατ. δολ. για πληρωμές στο ειδικό ταμείο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλισης των Καταθέσεων (FDIC).

Citigroup: Μείωση κερδών

Πτώση κατέγραψαν τα κέρδη της  Citigroup για το α' τρίμηνο. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν σε 3,4 δισ. δολ. ή 1,58 δολ. ανά μετοχή το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου. Αυτό συγκρίνεται με 4,6 δισ. δολ. ή 2,19 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. 

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα κόστη από το σχέδιο αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων της οδήγησαν τις συνολικές δαπάνες στα 14,2 δισ. δολ. Παράλληλα, πλήρωσε 251 εκατ. δολ. στο ταμείο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC).

Τα έσοδα υποχώρησαν 2% στα 21,1 δισ. δολ. το α' τρίμηνο. 

BlackRock: Άλμα 15% στο α' τρίμηνο

Με κέρδη ξεκήνησε το 2024 για τη BlackRock. Η αξία των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2024 κατά 15% από το ίδιο διάστημα πέρυσι, φτάνοντας τα 10,47 τρισ. δολάρια.

Η BlackRock κατέγραψε μειωμένες καθαρές εισροές, στα 57 δισ. δολάρια στο τρίμηνο από τα 110 δισ. στο ίδιο διάστημα ένα χρόνο νωρίτερα. Ωστόσο, οι προμήθειες τις εταιρείας για επενδυτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες - σημαντικό ποσοστό της κύριας πηγής της εσόδων - των υπό διαχείριση κεφαλαίων, αυξήθηκαν σχεδόν 8,8% στα 3,63 δισ.

Τα καθαρά κέρδη του «γίγαντα» των assets αυξήθηκαν στα 1,57 δισ. ή 10,48 δολάρια ανά μετοχή στο α' τρίμηνο, σημαντικά αυξημένα από τα 1,16 δισ. δολάρια ή 7,64 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.