Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν οι δείκτες στη Wall Street παρά τη μικρότερη του αναμενόμενου ανόδου του πληθωρισμού καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την προκαταρκτική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας και τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό για τον μήνα Μάιο, τα οποία δείχνουν μικρότερη άνοδο από την αναμενόμενη.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε τις συναλλαγές χωρίς μεταβολή, στις 42.865,77 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 σημείωσε οριακή πτώση 0,27%, κλείνοντας στις 6.002,24 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 0,50%, στις 19.615,88 μονάδες.
Οι μετοχές της Tesla σημειώνουν άνοδο 0,10%, σε τροχιά τέταρτης συνεχόμενης κερδοφόρας συνεδρίασης, αφού ο CEO, Elon Musk δήλωσε την Τετάρτη ότι μετανιώνει για ορισμένες από τις αναρτήσεις που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον Τραμπ. Οι μετοχές του κλάδου κβαντικής πληροφορικής σημείωσαν άλμα αφού ο CEO της Nvidia, Jensen Huang, δήλωσε ότι ο τομέας φτάνει σε κρίσιμο σημείο καμπής.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,1% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, λιγότερο από την εκτίμηση 0,2% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Ο πυρήνας του ΔΤΚ, ο οποίος αφαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε επίσης κατά 0,1%, επίσης λιγότερο από το αναμενόμενο.
«Ο πληθωρισμός τον Μάιο ήταν χαμηλότερος από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι δασμοί δεν έχουν μεγάλο άμεσο αντίκτυπο, επειδή οι εταιρείες χρησιμοποιούν τα υπάρχοντα αποθέματα ή προσαρμόζουν αργά τις τιμές λόγω της αβέβαιης ζήτησης», δήλωσε η Αλεξάνδρα Γουίλσον-Ελιζόντο, CIO των λύσεων πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στην Goldman Sachs Asset Management.
«Καθώς περιμένουμε να περάσει η προθεσμία των 90 ημερών για τους δασμούς, η αγορά θα παρακολουθεί τον πληθωρισμό και τις ανακοινώσεις των στοιχείων για τις θέσεις εργασίας. Εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υπό έλεγχο ή η αγορά εργασίας αποδυναμωθεί, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα θα εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στην πορεία», δήλωσε η Γουίλσον-Ελιζόντο.
Οι συζητήσεις μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων αποτέλεσαν βασικό σημείο εστίασης αυτή την εβδομάδα για τους επενδυτές που παραμένουν σε εγρήγορση όσον αφορά την εμπορική πολιτική.
Οι αξιωματούχοι κατέληξαν σε συναίνεση μετά από δύο ημέρες συνομιλιών στο Λονδίνο, αλλά δήλωσαν ότι θα ζητήσουν την έγκριση του πλαισίου από τους προέδρους των ΗΠΑ και της Κίνας πριν το εφαρμόσουν. Ως μέρος του πλαισίου, η Κίνα θα εγκρίνει τις εξαγωγές ορυκτών σπάνιων γαιών, ενώ οι ΗΠΑ θα άρουν τους περιορισμούς στην πώληση προηγμένης τεχνολογίας στην Κίνα.
Ακόμη και ενώ το πλαίσιο φαίνεται ότι οριστικοποιείται, ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι αμερικανικοί δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές δεν θα αλλάξουν από τα σημερινά τους επίπεδα.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε νωρίτερα σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Truth Social ότι η συμφωνία με την Κίνα «έχει ολοκληρωθεί, υπό την προϋπόθεση της τελικής έγκρισης με τον πρόεδρο Σι και εμένα». Ως μέρος του πλαισίου της συμφωνίας, είπε ότι οι μαγνήτες και «οποιεσδήποτε απαραίτητες σπάνιες γαίες» θα παρέχονται εκ των προτέρων από την Κίνα και οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στους Κινέζους φοιτητές να φοιτήσουν σε αμερικανικά κολέγια και πανεπιστήμια, προσθέτοντας ότι «εμείς έχουμε σύνολο 55% δασμών και η Κίνα έχει 10%».