Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στα «σωσίβια» των τραπεζών

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στα «σωσίβια» των τραπεζών

Με πτώση έκλεισαν οι ευρωαγορές με τη μετοχή της Credit Suisse να υποχωρεί 8%. Η ΕΚΤ προσπάθησε να καταθησυχάσει τους επενδυτές αναφέροντας πως «δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης».  Ενδοσυνδριακά η μετοχή του βρετανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Non-Standard Finance κατέγραψε «βουτιά» ύψους 22%, αφότου παρουσίασε σχέδια ανακεφαλαιοποίησης με άντληση 95 εκατ. λιρών μέσω πώλησης μετοχών, ενώ ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες άνω του 2%.

Ο Dax ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με πτώση 1,33%, ο CAC 1,43%, o Stoxx 600 1,21% και ο FTSE 1,01%.

Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές ανέκαμψαν την Πέμπτη και έκλεισαν σε θετικό έδαφος, με την Credit Suisse να έχει περιορίσει τη δραματική πτώση της μετοχής της Τετάρτης κατά 24% για να κλείσει τη συνεδρίαση κατά 18,8% υψηλότερα.

Οι επενδυτές πήραν μια ανάσα  μετά την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας ότι θα παράσχει ένα «σωσίβιο» ρευστότητας στην τράπεζα που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Με πτώση η μετοχή της Credit Suisse

Οι μετοχές της Credit Suisse κινήθηκαν  ενδοσυνεδριακά με πτώση 10% την Παρασκευή, μετά την εκτίναξη της προηγούμενης συνεδρίασης, με την τράπεζα να δηλώνει, ότι θα δανειστεί έως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (54 δισεκατομμύρια δολάρια) από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας.

Η παρέμβαση των ελβετικών αρχών, οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι η Credit Suisse πληροί τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και τις απαιτήσεις ρευστότητας που επιβάλλονται στις "συστημικά σημαντικές τράπεζες", ώθησε τις μετοχές να σημειώσουν άλμα άνω του 18% την Πέμπτη, αφού έκλεισαν σε ιστορικό χαμηλό την Τετάρτη.

Η διολίσθηση ήρθε αφού ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, η Saudi National Bank, αποκάλυψε ότι δεν θα παράσχει στην τράπεζα περισσότερα μετρητά λόγω κανονιστικών απαιτήσεων, επιτείνοντας την πτωτική πορεία της μετοχής της Credit Suisse που ξεκίνησε με την καθυστέρηση των ετήσιων αποτελεσμάτων της λόγω ανησυχιών σχετικά με τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση.

H SVB Financial κατέθεσε αίτηση πτώχευσης και υπαγωγή στο άρθρο 11

Η SVB Financial Group ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υπέβαλε αίτηση για αναδιοργάνωση υπό δικαστική εποπτεία στο πλαίσιο του κεφαλαίου 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ.


Η κίνηση έρχεται λίγες μέρες μετά την υπαγωγή της πρώην μονάδας της Silicon Valley Bank υπό την προστασία των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ.

Το σχέδιο για την αναζήτηση προστασίας από την πτώχευση έρχεται αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε στις 13 Μαρτίου ότι σχεδιάζει να διερευνήσει στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις για τις επιχειρήσεις της, συμπεριλαμβανομένων των SVB Capital και SVB Securities.

Η ΕΚΤ δεν βλέπει μετάδοση στην Ευρώπη: Συνεδρίαση εποπτών στον απόηχο των διασώσεων

Οι επόπτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συνεδρίασαν την Παρασκευή, στον απόηχο των αναταράξεων στις διεθνείς αγορές, δεν βλέπουν κίνδυνο μετάδοσης στην ευρωζώνη.

Στις ΗΠΑ, η First Republic Bank έλαβε «σανίδα σωτηρίας» ύψους 30 δισ. δολ, αντλώντας ποσά ρεκόρ από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Μεγάλες αμερικανικές τράπεζες έσπευσαν την Πέμπτη να διασώσουν τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της μεταβλητότητας της αγοράς μετά την κατάρρευση δύο άλλων μεσαίων αμερικανικών τραπεζών.

Το πακέτο διάσωσης ήρθε λίγο αφότου η δοκιμαζόμενη Credit Suisse αξιοποίησε έκτακτο δάνειο της ελβετικής κεντρικής τράπεζας ύψους έως και 54 δισ. δολ. για να ενισχύσει τη ρευστότητά της. Οι μετοχές της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας υποχώρησαν εκ νέου την Παρασκευή παρά την κίνηση αυτή.

«Έτοιμοι να αντιδράσουμε»

«Το διοικητικό συμβούλιο παρακολουθεί στενά τις τρέχουσες αναταράξεις στις αγορές και είναι έτοιμο να αντιδράσει όπως χρειαστεί για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», ανέφερε στη χθεσινή της ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να προσθέσει ότι ο τραπεζικός κλάδος της Ευρώπης είναι ανθεκτικός, με ισχυρή ρευστότητα και κεφαλαιακή θέση.

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαΐου όταν είναι πολύ πιθανό να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις των υποθέσεων των τριών αμερικανικών τραπεζών και της Credit Suisse, που τροφοδότησαν την αναστάτωση στις αγορές. 


Οι τραπεζικές μετοχές ανέκαμψαν την Πέμπτη μετά την «ένεση» ρευστότητας προς την Credit Suisse και εξακολουθούν να ενισχύονται σήμερα Παρασκευή, παρά την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ.