Κέρδη στην Ασία εν μέσω υποχώρησης του γιεν - Άλμα στο Χονγκ Κονγκ
Shutterstock
Shutterstock

Κέρδη στην Ασία εν μέσω υποχώρησης του γιεν - Άλμα στο Χονγκ Κονγκ

Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια είχε ως αποτέλεσμα το γιεν να κάνει νέο χαμηλό ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, το νόμισμα της Ιαπωνίας υποχώρησε στα 156 έναντι του αμερικανικού δολαρίου την Παρασκευή, καθώς η Bank of Japan διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς της στο 0%-0,1%, όπως αναμενόταν. 

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας δήλωσε επίσης ότι θα συνεχίσει να πραγματοποιεί αγορές ομολόγων σύμφωνα με την απόφαση του Μαρτίου, με το γιεν να πιάνει νέα χαμηλά επίπεδα.

Ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία και δη στο Τόκιο για τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 1,8%, επιβραδυνόμενος από το 2,6% του Μαρτίου. Ο δομικός πληθωρισμός στην πρωτεύουσα μειώθηκε απότομα στο 1,6% από το 2,4% του Μαρτίου, χωρίς να πιάσει τις προσδοκίες για 2,2% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Τόκιο θεωρούνται ευρέως ως κορυφαίος δείκτης για τις τάσεις σε εθνικό επίπεδο.

Πάντως ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,81%, ενώ ο Topix κατέγραψε κέρδη 0,86%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 1,03%, ενώ ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε επίσης ανοδικά στο 0,44%.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άλμα, καταγράφοντας άνοδο 2,65%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε άνοδο 1,64%.

Ωστόσο, ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε κατά 1,4%, παρασυρόμενος από τις μετοχές της βιομηχανίας και των υπηρεσιών υγείας.