Η Nvidia από μόνη της, δίνει τον τόνο στη Wall Street
Shutterstock
Shutterstock

Η Nvidia από μόνη της, δίνει τον τόνο στη Wall Street

Σε πρόσφατη ανάλυσή της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Stifel Financial Corporation, εκτίμησε ότι ο S&P 500 θα υποχωρήσει κατά 10% μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου (Q3) του 2024 και θα βρεθεί στα επίπεδα των 4750 μονάδων.

Πού βασίζεται αυτή η εκτίμηση; Στη γενικότερη εικόνα της αγοράς και στη σημαντική απόκλιση που εμφανίζεται ανάμεσα στην απόδοση του δείκτη S&P 500 και στις αποδόσεις των περισσοτέρων μετοχών που τον συνθέτουν. Στην ανάλυση της η Stifel, κάνει αναφορά τόσο στην επίμονη διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων, όσο και στην αμφίβολη ικανοποιητική μείωση των επιτοκίων.

Η Stifel δεν είναι η μοναδική τράπεζα που εκφράζει αμφιβολίες για τη διάρκεια του παρατεταμένου ράλι της Wall Street. Ωστόσο, η εκ νέου ανοδική διάσπαση της κορυφής των 5264 μονάδων που είχαν καταγραφεί το περασμένο Απρίλιο, καθώς και η εύκολη παραμονή πάνω από αυτή, από τα μέσα Μαΐου μέχρι σήμερα συνηγορεί περί του αντιθέτου. Το ίδιο συμβαίνει και με τον δείκτη Nasdaq που και αυτός παραμένει υψηλότερα από την προηγούμενη κορυφή των 16538 μονάδων. Ο μόνος χρηματιστηριακός δείκτης που προβληματίζει τους επενδυτές είναι ο Russell 2000, που είναι και ο πιο αντιπροσωπευτικός για το σύνολο της αμερικανικής οικονομίας.

Ωστόσο, οι επιφυλακτικές και πεσιμιστικές εν πολλοίς εκτιμήσεις των αναλυτών, δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τον παράγοντα που λέγεται «Nvidia». Ο οποίος σέρνει των χορό των μετοχών των εταιρειών του ευρύτερου οικοσυστήματος της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Όταν στο πρώτο άρθρο του Liberal Markets για τη νέα χρονιά, εδώ, είχαμε αναφερθεί στις προοπτικές της μετοχής της Nvidia, η οποία εδράζεται πάνω σε μια σειρά από προϊόντα hardware που υποστηρίζουν την υπολογιστική επεξεργασία της Τεχνητής Νοημοσύνης όπως είναι η GeForce, η Titan, η RTX/Quadro, η Data Center / Tesla, η GRID, η Networking, η NVC, η ΙΟΝ, η Legacy και άλλες, είχαμε ακούσει ότι η συγκεκριμένη μετοχή «είχε κάνει ήδη τον ανοδικό κύκλο» της μετά από το +233% του 2023 που την είχε οδηγήσει στα $495,22, όπως βλέπουμε στο ακόλουθο γράφημα.

Όμως η πορεία της μετοχής μέσα στο 2024 έχει διαψεύσει ήδη τους επικριτές της. Το Δεκέμβριο του ’23, οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί αναλυτές είχαν δώσει ως τιμές - στόχους για τη μετοχή της Nvidia τα $500, τα $510, τα $650 ακόμα και τα $700, θέτοντας μάλιστα τα επίπεδα της βασικής διαγραμματικής στήριξης στα $410.

Σήμερα η μετοχή της Nvidia βρίσκεται αναπροσαρμοσμένη μετά το split της μιας μετοχής σε δέκα (1:10) στα $120 ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Η χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρείας έχει ξεπεράσει το $3 τρισεκατομμύρια, εισερχόμενη στο club της Microsoft και της Αpple.

H μετοχή έχει αυξήσει την τιμή της κατά +2.705% από το 2019 μέχρι σήμερα, όπως βλέπουμε στο ακόλουθο γραφημα.

Και με δεδομένο ότι η μετοχή της Nvidia αντιστοιχεί από μόνη της σε βαρύτητα στο 6,46% του S&P 500, αντιλαμβανόμαστε με ευκολία με μέγεθος της συνεισφορά της, στην άνοδο του δείκτη από την αρχή του έτους η οποία βρίσκεται στο +12,25. Η αντίστοιχη άνοδος της Νvidia ήταν της τάξης του +132,22%. Συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη δημιουργία της μαγικής εικόνας στην Wall Street, που είχαμε αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο.

Με το 40% των μετοχών του S&P 500, με το 36% των μετοχών του Dow Jones, με το 42% των μετοχών του Nasdaq να παρουσιάζει αρνητικές αποδόσεις από την αρχή του έτους, η πορεία της μετοχής της Nvidia έρχεται να καμουφλάρει αυτήν την αρνητική εικόνα και να ικανοποιήσει την επενδυτική κοινότητα που διψάει για θετικές ειδήσεις.