Ευρώπη: Αρνητικά πρόσημα με το βλέμμα στραμμένο στην απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια
Shutterstock
Shutterstock

Ευρώπη: Αρνητικά πρόσημα με το βλέμμα στραμμένο στην απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Πτώση καταγράφουν την Τετάρτη οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές διατηρούν τις ελπίδες τους για αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ενώ παράλληλα στρέφουν την προσοχή τους στην επικείμενη απόφαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX600 καταγράφει πτώση κατά 0,31% στις 616,70 μονάδες, όπως και ο FTSE του Λονδίνου κατά 0,43% στις 10.184,29 μονάδες.

Ο CAC του Παρισιού καταγράφει απώλειες κατά 0,33% στις 8.176,66 μονάδες, ο DAX της Φρανκφούρτης κατά 0,72% στις 24.254 μονάδες και ο FTSE MIB του Μιλάνου κινείται πτωτικά κατά 0,07% στις 50.226,36 μονάδες.

Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι, μετά τη νέα ανταλλαγή πληγμάτων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν, η οποία θολώνει τις προοπτικές για άμεσο τερματισμό της σύγκρουσης. Ωστόσο, οι αγορές αντλούν στήριξη από τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι βρίσκεται κοντά συμφωνία για την επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ, μιας κρίσιμης θαλάσσιας οδού για τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η διήμερη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ξεκινά την Τετάρτη. Οι αγορές προεξοφλούν ευρέως αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, καθώς οι αυξημένες ενεργειακές τιμές τροφοδοτούν νέες πληθωριστικές πιέσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, ωστόσο, οι τοποθετήσεις των αξιωματούχων για την πορεία της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες.

Αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένονται και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία ενδέχεται να προσφέρουν νέα στοιχεία για τις επόμενες κινήσεις της Fed.

Σε επίπεδο μετοχών, η STMicroelectronics κατέγραψε άνοδο 2,9%, αφού η BofA Global Research αναβάθμισε τη σύστασή της για τη μετοχή σε «buy» από «neutral». Κέρδη 2,6% σημείωσε και η γερμανική Infineon.

Στον αντίποδα, οι βρετανικές τράπεζες συνέχισαν την πτωτική τους πορεία μετά τις ανησυχίες που προκάλεσε έκθεση της JPMorgan για τον πιθανό αντίκτυπο νέων κινεζικών κανονισμών. Οι μετοχές των HSBC και Standard Chartered υποχώρησαν περισσότερο από 1%.

Ανοδικά κινήθηκε και η νορβηγική αμυντική βιομηχανία Kongsberg, η οποία ενισχύθηκε κατά 3,2%, μετά την ανακοίνωση ότι στοχεύει στον τριπλασιασμό των εσόδων της έως το 2030, επωφελούμενη από την αυξανόμενη στρατιωτική δαπάνη στην Ευρώπη.