Ζελένσκι: Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά

Ζελένσκι: Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά

Όλες οι χώρες του κόσμου πρέπει να είναι προετοιμασμένες για την πιθανότητα ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στον πόλεμό του κατά της Ουκρανίας, προειδοποίησε ο  Ουκρανός πρόεδρος  Βολοντιμίρ Ζελένσκι μιλώντας στο ειδησεογραφικό αμερικάνικο δίκτυο.

Σε συνέντευξή του στο CNN - που θα μεταδοθεί ολόκληρη την Κυριακή, με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο να αναρτά ένα απόσπασμα αυτής - ο Ζελένσκι τόνισε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να στραφεί είτε στα πυρηνικά είτε στα χημικά όπλα επειδή δεν εκτιμά τη ζωή του λαού της Ουκρανίας. 

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε, δεν φοβόμαστε, αλλά θα πρέπει να προετοιμαστούμε. Αυτό είναι ένα ζητούμενο όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για όλες τις χώρες, για όλον τον κόσμο, νομίζω», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο ο Πούτιν, εάν βρεθεί στριμωγμένος, να στραφεί στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία. Ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, δήλωσε την Πέμπτη ότι η CIA παρακολουθεί «με πολύ μεγάλη προσοχή» το ενδεχόμενο, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ακόμη σημάδια ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει ένα τέτοιο βήμα.

«Δεδομένης της πιθανής απελπισίας του Προέδρου Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας, δεδομένων των αποτυχιών που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής στρατιωτικά, κανένας από εμάς δεν μπορεί να πάρει ελαφρά την απειλή που δημιουργεί μια πιθανή καταφυγή σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης», είπε σε δημόσιες παρατηρήσεις στο Georgia Tech.