Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί στην Κίνα - 108 θύματα σε ένα 24ωρο
Κορονοϊός

Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί στην Κίνα - 108 θύματα σε ένα 24ωρο

Ακόμη 108 ασθενείς, αριθμός-ρεκόρ για ένα 24ώρο, έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό στην Κίνα τη Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου, με τον αριθμό των θυμάτων να φτάνει πλέον τους 1.016, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας. Τη Δευτέρα αναφέρθηκαν 2.478 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού σε όλη τη χώρα, αριθμός συγκριτικά χαμηλότερος από τα 3.062 κρούσματα της Κυριακής.

Συνολικά ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επαληθευτεί ότι προσβλήθηκαν από τον νέο ιό έχει ανέλθει σε 42.638. 

Οι 103 θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, ενώ από έναν ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές στο Πεκίνο, στην Τιαντζίν, στη Χεϊλονγκτζιάνγκ, στην Ανχούι και στη Χενάν.

Συνολικά 3.996 ασθενείς έχουν ανανήψει και λάβει εξιτήριο από τα νοσοκομεία, εκ των οποίων 716 χθες Δευτέρα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της επαρχιακής επιτροπής Χουμπέι, ο δείκτης θνησιμότητας του ιού ανέρχεται σε 3,07%.

Απομακρύνσεις αξιωματούχων λόγω κορονοιου

Το Πεκίνο διέταξε την απομάκρυνση τοπικών αξιωματούχων στην επαρχία Χουμπέι λόγω των «κακών» χειρισμών τους, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ. 

Συγκεκριμένα, απομακρύνθηκαν ο υπεύθυνος της επιτροπής Δημόσιας Υγείας της Επαρχίας και ο κομματικός υπεύθυνος στο ίδιο τομέα. Τη θέση των δύο αξιωματούχων αναλαμβάνει ο αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της χώρας Ουάνγκ Χιεσενγκ. 

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Xinhua η κεντρική κυβέρνηση έχει διατάξει εκατοντάδες εσωτερικές έρευνες για τον χειρισμό της κρίσης στην επαρχία Χουμπέι και στην πόλη Ουχάν. Την ίδια ώρα, αλλά κρατικά ΜΜΕ ρίχνουν μεγάλο μερίδιο της ευθύνης στον δήμαρχο της Ουχάν για την αποτυχία του να ελέγξει την κατάσταση.

Νέα κρούσματα σε χώρες της Ασίας επιβεβαιώθηκε το 13ο κρούσμα στις ΗΠΑ

Οι υγειονομικές αρχές του Βιετνάμ ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κοροναϊού -ένα βρέφος τριών μηνών- με το σύνολο των ασθενών στη χώρα να ανέρχεται πλέον σε 15. Το παιδί πιστεύεται ότι μολύνθηκε από τη γιαγιά του, η οποία επαληθεύτηκε ότι είναι φορέας του 2019-nCoV την 9η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν το 33 επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού, τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών της Νότιας Κορέας τον εντοπισμό του 28ου κρούσματος, μιας 30χρονης κατοίκου Κίνας, ενώ οι αρχές του Χονγκ Κονγκ εντόπισαν τέσσερα πρόσωπα, ενοίκους πολυώροφου κτιρίου 35 διαμερισμάτων που εκκενώθηκε εσπευσμένα, με συμπτώματα του ιού. Οι ένοικοι των 23 από τα 35 νοικοκυριά εστάλησαν σε κέντρα καραντίνας.

Τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν εξάλλου τον εντοπισμό νέου κρούσματος στην Καλιφόρνια, του 13ου στη χώρα, ενός προσώπου σε καραντίνα σε στρατιωτική βάση μετά τον επαναπατρισμό του από την Ουχάν.

Η Ταϊλάνδη απαγορεύει την αποβίβαση επιβατών του Westerdam

Στο μεταξύ, οι αρχές της Ταϊλάνδης αρνούνται να επιτρέψουν στους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Westerdam να αποβιβαστούν, γνωστοποίησε ο Ταϊλανδός υπουργός Υγείας Ανουτίν Τσαρνβιρακούν, η χώρα του οποίου προστέθηκε σε αυτές που του έχουν απαγορεύσει να ελλιμενιστεί, λόγω της ανησυχίας για την πιθανή εξάπλωση του κοροναϊού. «Εξέδωσα διαταγές. Το αίτημα χορήγησης άδειας αποβίβασης απορρίπτεται», τόνισε ο υπουργός Υγείας μέσω Facebook.

Σημειώνεται ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα πως οι επιβάτες θα αποβιβάζονταν στην Μπανγκόκ τη 13η Φεβρουαρίου και είχε διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το ενδεχόμενο κάποιος επιβάτης να είναι φορέας του 2019-nCoV.

Φωτογραφία: AP