Υπουργικό συμβούλιο καλεί ο Ερντογάν για ΗΠΑ, Κύπρο και S400

Υπουργικό συμβούλιο καλεί ο Ερντογάν για ΗΠΑ, Κύπρο και S400

Υπό την προεδρία του Τ. Ερντογάν αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο στην Τουρκία,  προκειμένου να συζητηθούν η κρίση που έχει προκύψει με τις ΗΠΑ λόγω S-400, ο αποκλεισμός των Τούρκων πιλότων από την εκπαίδευση στα F-35 αλλά και οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο, μετά τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η Κύπρος για τα πληρώματα των πλοίων που λαμβάνουν μέρος στις τουρκικές γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» της Κύπρου, η Τουρκία αλλά και τα Κατεχόμενα εξετάζουν να προχωρήσουν σε μέτρα αντίποινα με στόχο να πλήξουν τα κυπριακά συμφέροντα στο ενεργειακό πεδίο. Καλά ενημερωμένες πηγές τονίζουν στην εφημερίδα ότι η τουρκική πλευρά είναι αποφασισμένη να απαντήσει με παρόμοιο τρόπο και ένα από τα μέτρα θα μπορούσε να ήταν η έκδοση ενταλμάτων για τα πληρώματα ξένων εταιριών που δραστηριοποιούνται για λογαριασμό της Κύπρου ή ο περιορισμός ή ακόμη και η διακοπή των εργασιών ξένων εταιριών που εμπλέκονται στη διένεξη της ΑΟΖ στα τουρκικά εδάφη.

Ωστόσο στην περίπτωση των ΗΠΑ τα πράγματα είναι απείρως πιο δύσκολα για την Άγκυρα, αφού η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους ότι η Τουρκία πρέπει να επιλέξει μεταξύ S-400 και F-35. Ουσιαστικά οι ΗΠΑ έχουν θέσει στην Τουρκία το δίλημμα να επιλέξει μεταξύ της θέσης της ως αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και της σχέσης που οικοδομεί με τη Ρωσία.