Τζόνσον σε Τουσκ: Δεν υπάρχει συμφωνία για Brexit αν μείνει το backstop

Τζόνσον σε Τουσκ: Δεν υπάρχει συμφωνία για Brexit αν μείνει το backstop

Μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι το αποκαλούμενο «backstop» για την αποφυγή σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία δεν μπορεί να αποτελεί μέρος της συμφωνίας για το Brexit, έστειλε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αντιπροτείνοντας αδιευκρίνιστες εναλλακτικές λύσεις.

Ο ίδιος προσθέτει ότι πιστεύει πως είναι πιθανό να εξευρεθεί μια διευθέτηση και ότι αυτό αποτελεί την «ύψιστη προτεραιότητα» της κυβέρνησής του.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Τζόνσον αποκαλεί το backstop «αντιδημοκρατικό» και «ασύμβατο με την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, δεδομένου ότι προβλέπει τελωνειακή ένωση με την ΕΕ έως ότου να βρεθεί μόνιμη λύση που θα διατηρεί ανοιχτά τα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βορείου Ιρλανδίας. «Η κυβέρνηση δεν θα κάνει ελέγχους στα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας. Θα δεχόμασταν ευχαρίστως μια νομικά δεσμευτική υπόσχεση για τον σκοπό αυτό και ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα πράξει το ίδιο», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον Τζόνσον, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση «έχουν ήδη συμφωνήσει ότι «εναλλακτικές διευθετήσεις» μπορεί να αποτελούν μέρος της λύσης. Κατά συνέπεια: προτείνω να αντικατασταθεί το backstop με τη δέσμευση ότι θα εφαρμοστούν τέτοιες διευθετήσεις όσον το δυνατόν ευρύτερα πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, στο πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης» των δύο πλευρών, προστίθεται στην επιστολή.