7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Tυνησία: Έρευνα για τη χρηματοδότηση του ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα

Tυνησία: Έρευνα για τη χρηματοδότηση του ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα
AP Photo/Slim Abid

Η δικαιοσύνη της Τυνησίας ξεκίνησε έρευνα εις βάρος τριών πολιτικών κομμάτων --ανάμεσά τους το μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου, το ισλαμιστικό Ενάχντα, και το "Καρδιά της Τυνησίας"-- με την υποψία ότι έλαβαν χρηματοδότηση από το εξωτερικό στις βουλευτικές εκλογές του 2019, δήλωσαν δικαστικές πηγές.

Η έρευνα αυτή ξεκίνησε στις 14 Ιουλίου, προτού ο πρόεδρος της χώρας Κάις Σάγεντ ανέστειλε το κοινοβούλιο και έπαψε την κυβέρνηση της Τυνησίας, μια κίνηση την οποία τα δύο αυτά κόμματα χαρακτήρισαν "πραξικόπημα". Η Τυνησία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση από την επανάσταση του 2011 που έφερε τη δημοκρατία στη χώρα. Ο Σαγέντ είπε πως οι ενέργειές του συνάδουν με μια ρήτρα του Συντάγματος που επιτρέπει τη λήψη έκτακτων μέτρων σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι δικαστικές αρχές της Τυνησίας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι παραμένουν ανεξάρτητες και η έρευνα δεν φαίνεται να συνδέεται με την απόφαση του Σάγεντ, ωστόσο το γεγονός αυτό ασκεί μεγαλύτερη πίεση στους βασικούς αντιπάλους του Τυνήσιου προέδρου.

Το μετριοπαθές ισλαμιστικό Ενάχντα και η "Καρδιά της Τυνησίας" του μεγαλοεπιχειρηματία των μέσων ενημέρωσης Ναμπίλ Καρούι είναι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του κοινοβουλίου που προέκυψε από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2019. Το άλλο κόμμα που ερευνάται είναι το Aich Tounsi.

Ο επικεφαλής του Ενάχντα, ο Ρασίντ Γανούσι, που είναι και πρόεδρος του κοινοβουλίου και ο Καρούι ήταν αντίπαλοι του Σάγεντ στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2019.

Πηγή: Reuters