Τρις ισόβια για τον φιλάνθρωπο Οσμάν Καβαλά προτείνει  ο εισαγγελέας της Κων/πολης

Τρις ισόβια για τον φιλάνθρωπο Οσμάν Καβαλά προτείνει ο εισαγγελέας της Κων/πολης

Ο προϊστάμενος εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης πρότεινε να καταδικαστεί σε τρεις φορές ισόβια ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλα τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε προσωπικά  ότι «επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας».

Ο Οσμάν Καβαλά διώχθηκε αρχικά για υποστήριξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013, γνωστών ως κίνημα του Γκεζί, κατά του Ερντογάν, που τότε ήταν πρωθυπουργός. Παρά την απαλλαγή του τον Φεβρουάριο, δεν αποφυλακίσθηκε διότι αμέσως ετέθη υπό κράτηση στο πλαίσιο άλλης έρευνας που συνδέεται με την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το 2016.

«Το γεγονός ότι εκείνος είναι ένας πολύ πλούσιος σοσιαλιστής δεν θα έπρεπε να είναι αρκετό για να τον σώσει», διαμηνύει ο Ερντογάν στις 26 Φεβρουαρίου όταν καλείται από δημοσιογράφους να σχολιάσει τη «σκανδαλώδη αθώωση».

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένως επιτεθεί εναντίον του κατηγορώντας τον ότι είναι ο εκπρόσωπος του Σόρος στην Τουρκία» και ότι «χρηματοδοτεί τους τρομοκράτες». 

Μαζί με τον Καβαλα κατηγορείται και ο ακαδημαϊκός, καθηγητής σήμερα στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Lehigh και πάλαι ποτέ σύμβουλος της κυβέρνησης του Μπιλ Κλίντον, Χένρι Μπάρκι, άνθρωπο τον οποίο η πλευρά Ερντογάν έχει στοχοποιήσει επίσης ως συνεργάτη του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τούρκος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος παραμένει φυλακισμένος για 1072 ημέρες  παρά την απαλλακτική απόφαση τουρκικού δικαστηρίου τον Φεβρουάριο για την κατηγορία της «απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης» και το αίτημα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απελευθέρωσή του.

AP Photo