«Τριγμοί» στον κυβερνητικό συνασπισμό λόγω κορονομολόγων
Ολλανδία

«Τριγμοί» στον κυβερνητικό συνασπισμό λόγω κορονομολόγων

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε αντιμετωπίζει προβλήματα στον τετραμερή κυβερνητικό συνασπισμό λόγω της αρνητικής στάσης του σχετικά με την έκδοση ευρωομολόγων με αφορμή τον κορονοϊό.

Δύο από τα τέσσερα κόμματα του συνασπισμού παίρνουν αποστάσεις από τον Ρούτε και τον Υπουργό Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα λόγω της σκληρής στάσης που τηρούν απέναντι στην Ιταλία και τις άλλες χώρες που μαστίζονται από την πανδημία. Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον εννέα χώρες της ΕΕ ζητούν την έκδοση ευρωομολογων ώστε να μετριαστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Συγκεκριμένα ο αρχηγός του κόμματος Liberal 66 Ρομπ Γιέτεν και ο αρχηγός της Χριστιανικής Ένωσης Χερτ Σέγκερς ζητούν αλληλεγγύη και αμοιβαιότητα σε αυτήν την δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη. Την ίδια ώρα κριτική στην κυβέρνηση ασκεί και το Εργατικό Κόμμα της χώρας μέσω του αρχηγού του Λάντεβικ Άσχερ.

Σημειώνεται ότι προ ημερών, ο Kεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας Κλάας Νοτ χαρακτήρισε το αίτημα των χωρών της Ευρωζώνης για ένα Ευρωομολογο «λογικό» σε συνέντευξη που παραχώρησε σε μέσο ενημέρωσηςτης χώρας. 

Μιλώντας στην ιστοσελίδα NRC, ο Ολλανδός τραπεζίτης πήρε αποστάσεις από την κυβέρνηση της χώρας του, η οποία συντάσσεται με τη Γερμανία απορρίπτοντας το Ευρωομόλογο, λέγοντας «Είναι τεστ για την Ευρωζώνη. Αν δει κανείς τι συμβαίνει στην Ιταλία και την Ισπανία, τότε τα αιτήματα τους είναι εύλογα». 

Ο Νοτ πρόσθεσε «Σίγουρα είναι ευαίσθητο θέμα και σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται συντονισμός των κυβερνήσεων και των τραπεζών. Τα κορονοομολογα είναι μια επιλογή, ο ESM μια άλλη». 

Στην συνέχεια ο Κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας απάντησε στο δίλημμα κορονοομολογα ή ESM «Είναι μια ερώτηση για τους πολιτικούς. Σίγουρα ο ESM δίνει εργαλεία προσαρμογής, όμως πρόκειται για συνθήκες που απαιτούν προσαρμογή σε ανθρωπιστική κρίση». 

Και συνέχισε λέγοντας «Όταν βλέπουμε νεκρούς σε φορτηγά χρειάζεται να δείξουμε αυξημένη αλληλεγγύη».