Τουρκία: Δεκτή η παραίτηση Άλμπαϊρακ

Τουρκία: Δεκτή η παραίτηση Άλμπαϊρακ

Έπειτα από περισσότερες από 24 ώρες η Άγκυρα επιβεβαίωσε, με επίσημη ανακοίνωση, ότι έγινε δεκτή η παραίτηση που υπέβαλε ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του προέδρου Ερντογάν, του Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ειδικότερα, σε μακροσκελή ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, αφού επαινεί την πορεία του Αλμπαϊράκ ως υπουργού Οικονομικών «σε μία περίοδο κατά την οποία οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες», αναφέρει καταλήγοντας ότι η παραίτηση που γνωστοποίησε στα social media ο υπουργός έγινε αποδεκτή.

Σημειώνεται ότι στις συναλλαγές της Δευτέρας η τουρκική λίρα σημείωσε άνοδο που ξεπέρασε και το 5%, με την αγορά να εκτιμά ότι η αντικατάσταση του κεντρικού τραπεζίτη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και η παραίτηση του ΥΠΟΙΚ Αλμπαϊράκ θεωρούνται ως σημάδια αλλαγής κατεύθυνσης και αύξησης των επιτοκίων.

Το Σάββατο ο τούρκος πρόεδρος «καρατόμησε» τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουισάλ και στη θέση του τοποθέτησε τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Νατσί Ακμπάλ.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Ακμπάλ έθεσε ως βασική του προτεραιότητα, την σταθερότητας των τιμών, προσθέτοντας ότι θα χρησιμοποιήσει «αποφαστικά» όλα τα εργαλεία πολιτικής για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Σε γραπτή δήλωσή του μετά τον διορισμό του, ο πρώην υπ. Οικονομικών δήλωσε ότι η επικοινωνία της πολιτικής θα ενισχυθεί στο πλαίσιο των αρχών της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της πρόβλεψης.

Η σημερινή πάντως στάση των επενδυτών δείχνει ότι αξιολογούν θετικά την αλλαγή στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας της χώρας, σε συνδυασμό και με την επεισοδιακή παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαιράκ.

Σημειώνεται ότι στην ανάρτηση που είχε κάνει ο γαμπρός του τούρκου προέδρου, ανέφερε ότι παραιτήθηκε από τη θέση του για λόγους υγείας. «Αφού κατείχα υπουργικές θέσεις για σχεδόν πέντε χρόνια, έλαβα την απόφαση να μην συνεχίσω την υπηρεσία μου (ως υπουργός Οικονομικών) λόγω προβλημάτων υγείας», είχε γράψει.