Το τουρκικό καθεστώς απέναντι στους Κούρδους

Το τουρκικό καθεστώς απέναντι στους Κούρδους

Πριν από λίγο καιρό, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε μία βουλευτή του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, επειδή απευθύνθηκε στον αρχηγό του PKK ως κύριο Οτσαλάν, κι όχι ως τρομοκράτη.

Βέβαια, το μεγαλύτερο παράδειγμα είναι η πρωτοφανής κράτηση του επικεφαλής του κόμματος HDP, Σαλαχεντίν Ντεμιρτάς, ο οποίος τόλμησε να κατέβει ως ανθυποψήφιος του Ταγίπ Ερντογάν για την προεδρία της Τουρκίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Τουρκία έχει εντείνει τις επιθέσεις της σε χωριά που βρίσκονται Κούρδοι στο Ιράκ, ακόμα και σε καταυλισμούς προσφύγων υπό την ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, πιέζουν τους Κούρδους στη Συρία, καθώς παράλληλα με τους βομβαρδισμούς, καταστρέφουν και μπλοκάρουν υποδομές μεταφοράς νερού στις περιοχές τους.

Οι Κούρδοι βέβαια δεν είναι τα μόνα θύματα του τουρκικού καθεστώτος. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει ο Ερντογάν από το 2016 δίνει μεγάλα περιθώρια στους δικαστές και τους εισαγγελείς να επιβάλουν ποινές για κάθε αδίκημα, συνδέοντας το με την τρομοκρατία. 

Στην πρόσφατη άλλωστε έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία, σημειώθηκαν οι αυταρχικές πρακτικές του τουρκικού καθεστώτος απέναντι τόσο στους Κούρδους, όσο και σε άλλες μειονότητες στη χώρα. Χθες άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας τόνισε πως η  πρόοδος της Τουρκίας στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου είναι αποφασιστικής σημασίας για την εμβάθυνση των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα έμμεσο μεν αλλά σαφές μήνυμα.

Ένα βίντεο ενός 83χρονου Κούρδου κρατούμενου που μεταφέρεται στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της θεραπείας του, δεμένος με χειροπέδες, ενώ δεν μπορούσε εμφανώς να περιπατήσει, έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από λίγες εβδομάδες.

Ο Μεχμέτ Εμίν Οζκάν, κρατούμενος στη φυλακή για 25 χρόνια, υποφέρει από καρδιά, αρτηριακή πίεση, τοξική βρογχοκήλη, απορρόφηση οστού, νεφρική νόσο και ανεπάρκεια ακοής και όρασης.

Ωστόσο, οι αρχές στο Ντιγιάρμπακιρ έκριναν πως ήταν ύποπτος φυγής. Η εικόνα συμπυκνώνει τη σημερινή αντιμετώπιση των Κούρδων από το τουρκικό καθεστώς.