Το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο κατά του Covid-19 ανακοίνωσε ο Πούτιν
Ρωσία

Το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο κατά του Covid-19 ανακοίνωσε ο Πούτιν

Η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που παρασκεύασε εμβόλιο κατά του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της χωρας Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι εμβολιάστηκε και η κόρη του. 

«Πήρε μέρος στο πείραμα. Μετά τον πρώτο εμβολιασμό, είχε θερμοκρασία σώματος 38 βαθμών, ενώ την επόμενη ημέρα έπεσε στους 37, αυτό ήταν» περιέγραψε ο Πούτιν και πρόσθεσε ότι μετά τη δεύτερη έγχυση, τον δεύτερο εμβολιασμό, η θερμοκρασία της αυξήθηκε και πάλι λίγο και στη συνέχεια ήταν σε κανονικά επίπεδα. «Αισθάνεται καλά και οι δείκτες (σ.σ. αντισωμάτων) είναι υψηλοί» τόνισε.

Το πρώτο εμβόλιο της Ρωσίας κατά του κορονοϊού αναπτύχθηκε από κοινού από το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια και το Υπουργείο Άμυνας. Οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου ξεκίνησαν στις 18 Ιουνίου και το σύνολο των 38 εθελοντών ανέπτυξε ανοσία.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου κατά του κορονοϊού και το περιέγραψε ως «πολύ σημαντικό βήμα για τον κόσμο». Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επιστήμονες στις άλλες χώρες θα προχωρήσουν επίσης και θα υπάρξουν αρκετά προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν στην παγκόσμια αγορά για φάρμακα και εμβόλια.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η μαζική παραγωγή του ρωσικού εμβολίου κατά της COVID-19 θα ξεκινήσει σύντομα, κάτι που όπως σημείωσε είναι «εξαιρετικά σημαντικό».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γκαμαλέγια, τα μόρια του COVID-19 μπορούν να προκαλέσουν μέγιστη δυσφορία, καθώς όταν ένα αντιγόνο εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του εμβολίου, o οργανισμός λαμβάνει μια ισχυρή ώθηση. Σε κάποιους ανθρώπους φυσιολογικά προκαλείται πυρετός.

20 χώρες έχουν κάνει παραγγελία

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, παραγγελία για το εμβόλιο έχουν κάνει ήδη 20 χώρες μεταξύ των οποίων οι Φιλιππίνες. Ο πρόεδρος της χώρας μάλιστα Ροντρίγκο Ντουτέρτε επαίνεσε το εμβόλιο για την COVID-19 που ανέπτυξε η Ρωσία και δήλωσε έτοιμος να το κάνει πρώτος.

«Θα πω στον Πρόεδρο Πούτιν ότι έχω τεράστια εμπιστοσύνη στις μελέτες για την καταπολέμηση της COVID και πιστεύω ότι το εμβόλιο είναι πραγματικά καλό για την ανθρωπότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πριν από μερικές ημέρες πάντως, ο ΠΟΥ είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του σχετικά με την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου. «Ορισμένες φορές, μεμονωμένοι ερευνητές ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν κάτι, το οποίο, φυσικά, ως γεγονός, είναι εξαιρετική είδηση», είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κριστιάν Λιντμέγερ, τονίζοντας ωστόσο: «Αλλά μεταξύ της ανακάλυψης και της ένδειξης πως ενδεχομένως να υπάρχει ένα εμβόλιο που λειτουργεί και πέρασε όλα τα στάδια, υπάρχει μεγάλη διαφορά».