Το ΙΚ συμμετέχει στην εξέγερση στο βόρειο τμήμα της Μοζαμβίκης

Το ΙΚ συμμετέχει στην εξέγερση στο βόρειο τμήμα της Μοζαμβίκης

Το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι ενεπλάκη στις πρόσφατες μάχες με τον στρατό της Μοζαμβίκης στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου μαίνεται ισλαμιστή εξέγερση από το 2017, σύμφωνα με τον ιστότοπο SITE που ειδικεύεται στην παρακολούθηση ισλαμιστικών ιστοσελίδων.

«Οι στρατιώτες του Χαλιφάτου απώθησαν επίθεση του σταυροφορικού στρατού της Μοζαμβίκης στο χωριό Μετούμπι» στη βόρεια Μοζαμβίκη τη Δευτέρα, ανέφερε το ΙΚ σε ανακοίνωσή του που μεταφράστηκε χθες Τρίτη το βράδυ από το SITE.

«Τους αντιμετώπισαν με διάφορα όπλα, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας κάποιους εξ αυτών (…) Οι μουτζαχεντίν κατέσχεσαν όπλα, πυρομαχικά και ρουκέτες», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση και ο στρατός της Μοζαμβίκης, που γενικά αποφεύγουν να ανακοινώνουν τις επιθέσεις που αιματοκυλούν το βόρειο τμήμα της χώρας εδώ και ενάμιση χρόνο, δεν διέψευσαν ούτε επιβεβαίωσαν τις συγκρούσεις.

Ειδικός που ρωτήθηκε από το AFP προειδοποίησε για τον κίνδυνο προπαγάνδας. «Το ΙΚ δεν βρίσκεται στη Μοζαμβίκη, πρόκειται απλώς για προπαγάνδα, αλλά ίσως (οι ισλαμιστές) έχουν σχέσεις με τη Μοζαμβίκη», δήλωσε, ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Στην ανακοίνωσή του το ΙΚ αναφέρει ότι το χωριό Μετούμπι όπου φέρεται να διεξήχθησαν οι συγκρούσεις βρίσκεται στην επαρχία Μοσικομπόα. Όμως, όπως αποκάλυψε ο ειδικός, το χωριό βρίσκεται μακριά από την περιοχή αυτή.

Από τα τέλη του 2017 το βόρειο τμήμα της Μοζαμβίκης, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι και η οποία είναι πλούσια σε φυσικό αέριο, είναι θέατρο ενός κύματος βίαιων επιθέσεων που αποδίδονται σε ακραία στοιχεία που επιθυμούν την αυστηρή εφαρμογή της σαρίας, του ισλαμικού νόμου.

Από τα βίαια επεισόδια έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 200 άνθρωποι, έχουν καταστραφεί πολλά χωριά, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Την προηγούμενη εβδομάδα 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τοπικές πηγές, σε ενέδρα ισλαμιστών, στην πιο αιματηρή επίθεση που έχει διαπραχθεί από την οργάνωσή τους, την αλ Σαμπάμ, που σημαίνει «οι νέοι» στα αραβικά.

Ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη των επιχειρήσεών τους η ταυτότητα και τα κίνητρα των ισλαμιστών αυτών, που ποτέ δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, παραμένουν άγνωστα.

Ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης Φιλίπε Νιούσι έχει αναπτύξει μεγάλες δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας στην περιοχή και έχει δεσμευθεί να καταστήσει την οργάνωση ανίκανη να βλάψει, χωρίς ωστόσο να το έχει καταφέρει μέχρι στιγμής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP