Επικοινωνία Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων για τις εμπορικές σχέσεις

Επικοινωνία Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων για τις εμπορικές σχέσεις

Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι θα έχουν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω εμπορικές συνομιλίες διά ζώσης, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούσιν στο CNBC.

«Εργαζόμαστε υπό την καθοδήγηση του προέδρου Τραμπ και του Σι Τζινπίγκ και θα δούμε πού θα φθάσουμε», τόνισε στη συνέντευξή του ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. «Θα συνεχίσουμε να καταγράφουμε πρόοδο. Θα ανέμενα ότι ο πρεσβευτής Λαϊτχάιζερ και εγώ θα καταφέρουμε να ταξιδέψουμε και να έχουμε συνάντηση διά ζώσης», συνέχισε.

Κίνα και ΗΠΑ συμφώνησαν τον περασμένο μήνα στη σύνοδο κορυφής της G-20 να ξεκινήσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ τους και να αποφύγουν την εφαρμογή πρόσθετων δασμών. Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες έχουν εμπλακεί σε εμπορικό πόλεμο για περισσότερο από ένα χρόνο, διατηρώντας την αβεβαιότητα σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.

Το περιοδικό, Wall Street Journal ανέφερε ότι οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχουν σταματήσει καθώς ο Τραμπ «ζυγίζει» τις απαιτήσεις της Κίνας για την ελάφρυνση των φόρων που επέβαλε στη Huawei. Ο Στίβεν Μνούχιν δήλωσε ότι η Huawei δεν ήταν κεντρικό σημείο στις διαπραγματεύσεις, αλλά «υπάρχουν πολλά άλλα περίπλοκα ζητήματα».

«Ήμασταν πολύ μακριά κατά τη διάρκεια της συμφωνίας. Ήμασταν απογοητευμένοι που πήγαμε πίσω σε ορισμένα θέματα», είπε. «Αν όμως μπορούμε να κάνουμε μια καλή συμφωνία, αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τις εταιρείες των ΗΠΑ και για τους εργαζόμενους», κατέληξε ο αμερικανός Υπουργός Οικονομικών.