Τι λένε τα exit polls για τις ευρωεκλογές στις χώρες της Ε.Ε.

Τι λένε τα exit polls για τις ευρωεκλογές στις χώρες της Ε.Ε.

Τα αποτελέσματα των exit polls που δημοσιεύτηκαν για τις ευρωεκλογές σε Αυστρία, Κύπρο, Ελλάδα, Γερμανία, Ιρλανδία, Μάλτα, Ουγγαρία και Ολλανδία παρουσιάζονται στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία της Ευρώπης, με εκτενή ρεπορτάζ, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οδηγούν σε πολιτικά συμπεράσματα για το μέλλον της Ευρώπης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το euronews το αποτελέσματα των ευρωεκλογών, όπως έχουν διαμορφωθεί από τις δημοσκοπήσεις είναι ως εξής: 

Γαλλία: Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν εκτιμάται ότι θα κερδίσει τις σημερινές ευρωεκλογές, σύμφωνα με δύο exit poll των ινστιτούτων IFOP και Elabe. Το κόμμα της Λεπέν αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει ποσοστό περίπου 24,2%, έναντι 22,4% του κόμματος LREM του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Elabe. Παρόμοια ποσοστά (24% και 22,5%) δίνει και το IFOP. Στην τρίτη θέση έρχονται οι Πράσινοι, με ποσοστό περίπου 13%.

Αυστρία: Το Λαϊκό Κόμμα του Αυστριακού Καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς εκλέγει ευρωβουλευτές με ποσοστό 34,5%, αυξημένο κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014 (27%), σύμφωνα με τα exit polls που έγιναν για τα τοπικά ΜΜΕ. Στη δεύτερη θέση με ποσοστό 23,5 % (μείον 0,6 %) βρίσκεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, ενώ τρίτο, με ελαφρά μειωμένο το ποσοστό του στο 17,5 % έναντι του 19,7 % το 2014, είναι το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Κύπρος: Ο ΔΥΣΗ συγκεντρώνει το 31,8%, το ΑΚΕΛ 26%, το ΔΗΚΟ 11,9%, το ΕΔΕΚ 9,8%, το ΕΛΑΜ 8,8%, το ΔΗΠΑ 4,1% και η Συμμαχία- Οικολόγοι 3,3%. 

Γερμανία: Σύμφωνα με τα exit poll πρώτη δύναμη παραμένουν οι Χριστιανοδημοκράτες αλλά με σοβαρές απώλειες, καθώς λαμβάνουν 28% από 35,3% το 2014. Δεύτερη δύναμη είναι οι Πράσινοι με ποσοστό 22% και τρίτη θέση οι Σοσιαλδημοκράτες με ποσοστό 15,5% (από 27,3% στις ευρωεκλογές του 2014). Το ακροδεξιό κόμμα AfD απέκτησε ποσοστό 10,5%, το FDP 5,5% και το Die Linke επίσης 5,5%.

Ελλάδα: Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 36% έναντι 27% που καταγράφεται ως ποσοστό στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ιρλανδία: Το Fine Gael συγκέντρωσε το 29% των ψήφων, το Fianna Fail, το κόμμα των Πράσινων και οι Ανεξάρτητοι από 15%, ενώ το Sinn Fein 13%.

Μάλτα: Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα του Εργατικού και του Εθνικιστικού κόμματος φέρονται να αποκτούν ποσοστό 55% και 37% αντίστοιχα

Ουγγαρία: Το κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν φαίνεται να συγκεντρώνει το 56% των ψήφων σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.  

Ολλανδία: Το Εργατικό Κόμμα αναμένεται να κερδίσει με 18,1%, ακολουθούμενο από το κυβερνών Κόμμα για την  Ελευθερία και τη Δημοκρατία (συνασπισμός), σε ποσοστό 15% και έπονται CDA 12,3%, το ακροδεξιό Φόρουμ για τη Δημοκρατία 11%, οι Πράσινοι 10,5%.

Βουλγαρία: Το κυβερνών κόμμα GERB του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ αναμένεται ότι θα κερδίσει τις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη χώρα, με ποσοστό 30,5-32,7%, σύμφωνα με τα exit polls δύο ανεξάρτητων ινστιτούτων δημοσκοπήσεων. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Σοσιαλιστές (23,2-25,4%), ενώ το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF) της τουρκικής μειονότητας εκτιμάται ότι θα αποσπάσει ποσοστό 12,8-13,6%.

Να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι εκλέγουν 751 ευρωβουλευτές για να τις εκπροσωπήσουν στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Παρά το απειλητικό Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε την ψηφοφορία την Πέμπτη. Η Τσεχική Δημοκρατία, η Λετονία, η Σλοβακία και η Μάλτα πραγματοποίησαν τις ψηφοφορίες τους το Σάββατο, ενώ οι υπόλοιπες χώρες ξεκίνησε στις δημοσκοπήσεις την Κυριακή.

Σήμερα πραγματοποίησαν εκλογές οι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία.

Οι ψηφοφορίες έκλεισαν στη Σλοβακία, τη Λετονία, τη Μάλτα και την Τσεχική Δημοκρατία το Σάββατο το βράδυ, αλλά δεν υπήρχαν δημοσκοπήσεις.