Τι είναι οι ρωσικοί υπερηχητικοί πύραυλοι «στιλέτο»
Πόλεμος στην Ουκρανία

Τι είναι οι ρωσικοί υπερηχητικοί πύραυλοι «στιλέτο»

Υπερηχητικούς πυραύλους «στιλέτο» χρησιμοποίησαν οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής για να πλήξουν υπόγεια αποθήκη οπλισμού στη δυτική Ουκρανία το Σάββατο κατά την 24η ημέρα του πολέμου.

Ρωσικό μαχητικό MiG-31 εκτόξευσε υπερηχητικό αερο-βαλλιστικό πύραυλο αέρους-εδάφους Kh-47M2 Kinzhal («Στιλέτο»).  

«Στις 18 Μαρτίου», το αεροπορικό πυραυλικό σύστημα Kinzhal με υπερηχητικούς αεροβαλλιστικούς πυραύλους κατέστρεψε μεγάλη υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών αεροπορίας των ουκρανικών στρατευμάτων στο χωριό Ντελγιάτιν στην περιοχή του Ivano-Frankivsk», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να πετάξουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα με 10 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτήν του ήχου, περίπου 12.500 χλμ. την ώρα. Πράγμα που σημαίνει ότι κανένα υπάρχουν αντιπυραυλικό σύστημα δεν μπορεί να τον εντοπίσει.

Θεωρούνται πιο ευέλικτοι από τους συμβατικούς πολέμους και πιο ικανοί να αποφύγουν αναχαίτιση από την αεράμυνα.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε για να πλήξει την αποθήκη όπλων στην Ουκρανία είχε τη δυνατότητα να φτάσει στόχους σε βεληνεκές μεγαλύτερο των 2 χιλιομέτρων.

Πέρυσι η Ρωσία είχε ανακοινώσει την επιτυχή εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου από φρεγάτα στη Λευκή Θάλασσα στις βορειοδυτικές ακτές της.

Όπως είχε γίνει τότε γνωστό, το συγκεκριμένο όπλο θα χρησιμοποιούνταν για τον εξοπλισμό καταδρομικών και υποβρυχίων.

Η Ρωσία, η Κίνα, οι ΗΠΑ και ακόμα πέντε χώρες εργάζονται για την τεχνολογία υπερηχητικών πυραύλων.