Θετικός στον κορονοϊό ο Εμ. Μακρόν

Θετικός στον κορονοϊό ο Εμ. Μακρόν

Θετικός στον νέο κορονοϊό διαγνώσθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ενημέρωσε η προεδρία της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο γάλλος πρόεδρος έκανε τεστ αφού εμφάνισε κάποια πρώτα συμπτώματα και θα ακολουθήσει «τους ισχύοντες υγειονομικούς κανονισμούς που ισχύουν για όλους», που σημαίνει ότι «θα απομονωθεί για 7 ημέρες», ωστόσο «θα συνεχίσει να εργάζεται και να εκτελεί τις δραστηριότητές του εξ αποστάσεως».

Σε καραντίνα οι Σαρλ Μισέλ, Πέδρο Σάντσεθ, Ξαβιέ Μπετέλ και Αντόνιο Κόστα

Σε αυτοαπομόνωση για προληπτικούς λόγους τέθηκαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, οι οποίοι συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο Παρίσι με τον Εμ. Μακρόν. Βίντεο από τη συνάντηση δείχνει πάντως και τους δύο ηγέτες να φορούν μάσκα και να μην κάνουν χειραψία.

Ο Μισέλ «ενημερώθηκε από τις γαλλικές αρχές ότι δεν θεωρείται στενή επαφή. Αυτός υποβάλλεται σε εξετάσεις τακτικά και διαγνώστηκε αρνητικός την Τρίτη. Ωστόσο για προληπτικούς λόγους ο πρόεδρος θα τεθεί σε αυτοαπομόνωση», σημείωσε ο εκπρόσωπος της της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις δημόσιες υποχρεώσεις του και θα παραμείνει σε αυτοαπομόνωση.

Ο Σάντσεθ, η σύζυγος του οποίου είχε μολυνθεί από covid-19 τον Μάρτιο, θα υποβληθεί σε τεστ για κορονοϊό.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, ανακοίνωσε ότι θα τεθεί και αυτός σε καραντίνα λόγω της συμμετοχής του την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής.

"Μετά τη συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποφάσισα προληπτικά να αυτοπεριοριστώ, έως ότου λάβω το αποτέλεσμα του τεστ για να προστατεύσω τους ανθρώπους γύρω μου. Δεν έχω συμπτώματα και συνεχίζω να εκτελώ πλήρως τα καθήκοντά μου", έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Παρομοίως, ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία έγραψε σήμερα στον λογαριασμό του στο Twitter ότι είναι σε καραντίνα και θα κάνει τεστ για κορονοϊό μετά την επαφή που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο αυτή την εβδομάδα.

Τέλος, και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ακύρωσε επίσημα ταξίδια που προγραμματιζόταν να κάνει και τίθεται σε αυτοαπομόνωση,  έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Κόστα δεν παρουσιάζει συμπτώματα του νέου κορονοϊού και αναμένει το αποτέλεσμα του τεστ στο οποίο υπεβλήθη νωρίτερα σήμερα, το οποίο ήταν προγραμματισμένο από προηγουμένως να κάνει ενόψει επίσημου ταξιδιού του στο Σάο Τομέ και Πρίνσιπε και στη Γουινέα-Μπισάου μεταξύ των 18 και 20 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το γραφείο του.