8ος χρόνος, ημέρα 2475η
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022

Ταϊβάν: Κινεζικά αεροσκάφη και πλοία πραγματοποίησαν προσομοιωτική άσκηση επίθεσης

Ταϊβάν: Κινεζικά αεροσκάφη και πλοία πραγματοποίησαν προσομοιωτική άσκηση επίθεσης
AP

Κινεζικά αεροσκάφη και πλοία πραγματοποίησαν προσομοιωτικές ασκήσεις επίθεσης κατά του βασικού νησιού της Ταϊβάν σήμερα το πρωί, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Άμυνας στην Ταϊπέι, ως απάντηση στην επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στη νήσο.

Το υπουργείο ανέφερε ότι πολλές ομάδες κινεζικών αεροσκαφών εντοπίστηκαν στο στενό της Ταϊβάν και κάποια παραβίασαν τη μέση γραμμή, η οποία χωρίζει την ηπειρωτική Κίνα από την Ταϊβάν.

Ο στρατός της Ταϊβάν εξέδωσε προειδοποίηση και ανέπτυξε δυνάμεις περιπολίας εναέριας αναγνώρισης και πλοία για να παρακολουθούν την κατάσταση.

Την Παρασκευή, η Διοίκηση του ανατολικού μετώπου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας δήλωσε ότι διεξήγαγε εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά και ανατολικά της Ταϊβάν για να δοκιμάσει τις «κοινές μαχητικές ικανότητες» των δυνάμεών της.

Οι ασκήσεις έρχονται ως αντίποινα για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, με το Πεκίνο να σταματά, επίσης, τον διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε διάφορους τομείς.

Η σύντομη απροειδοποίητη επίσκεψη του Πελόζι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στο αυτοδιοικούμενο νησί που διεκδικεί η Κίνα εξόργισε το Πεκίνο και προκάλεσε πρωτοφανείς στρατιωτικές ασκήσεις που περιλαμβάνουν βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν πάνω από την πρωτεύουσα, Ταϊπέι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ