Τ. Ερντογάν: Υποχωρεί για τη Μανμπίτζ, λέει «όχι» σε εκεχειρία

Τ. Ερντογάν: Υποχωρεί για τη Μανμπίτζ, λέει «όχι» σε εκεχειρία

Η είσοδος των δυνάμεων του Άσαντ στην πόλη Μανμπίτζ δεν είναι αρνητική εξέλιξη για την Τουρκία, δήλωσε ο Τ. Ερντογάν, «αφού στην πραγματικότητα είναι δικά τους εδάφη», όπως ανέφερε. Επέμεινε, ωστόσο, πως θα πρέπει να καθαρίσει η περιοχή από τους «τρομοκράτες» των κουρδικών οργανώσεων, ενώ σε επικοινωνία του με τον Ντ. Τραμπ τού επισήμανε πως «δεν θα κηρύξει ποτέ εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία, μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της στρατιωτικής επέμβασης της Άγκυρας».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, επιστρέφοντας από το Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και σε συνομιλίο του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν, στον οποίο επισήμανε πως «αν εσείς θα απομακρύνετε τους τρομοκράτες, τότε εσείς να κάνετε όλη την επιχείρηση».

Αναφερόμενος στο Κομπάνι, ο Τ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ του ζήτησε «να μην το χτυπήσει». «Του είπαμε απλά το έχουμε περικυκλώσει. Δεν ενδιαφερόμαστε σοβαρά για το κέντρο του Κομπάνι», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος για να προσθέσει: «Η Τουρκία ενεπλάκη μόνο σε μια επιχείρηση στα περίχωρα αυτής της πόλης», αν και, όπως είπε, «θα μπορούσαμε να επέμβουμε αν υπήρχε μια διαφορετική εξέλιξη».

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι «ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος. Δεν μας ανησυχούν οι κυρώσεις». Επιχειρώντας, δε, να καθησυχάσει όσους ανησυχούν για τον αντίκτυπο των κυρώσεων στην τουρκική οικονομία είπε ότι «η Τουρκία είναι μια χώρα που μπορεί να στηριχτεί στον εαυτό της».

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στην αντίδραση που προκάλεσε η δήλωσή του ότι θα ανοίξει τις πύλες προς την Ευρώπη για 3,6 εκατ. μετανάστες λέγοντας «τους ενόχλησε όταν τους είπα θα ανοίξουμε τις πύλες. τώρα καταλαβαίνουν πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα».

«Αν εσείς κάνετε τέτοια πράγματα εναντίον της Τουρκίας, τότε και εμείς έχουμε σχέδιο», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος. «Ανοίγουμε τα σύνορά μας κι έχουμε 3,6 εκατομμύρια προσφύγων».

Σημειώνεται πως νωρίτερα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV o T. Ερντογάν τόνισε πως δεν πρόκειται να «διαπραγματευτεί ποτέ με τους τρομοκράτες», ενώ επανέλαβε πως στόχος της Άγκυρας είναι να εκδιωχθούν οι Κούρδοι μαχητές σε μια απόσταση πάνω από 32 χλμ εντός της συριακής επικράτειας.

Διαβάστε Περισσότερα