Σύνοδος Μπάιντεν - Πούτιν: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση - Σε αναμονή των συνεντεύξεων Τύπου

Σύνοδος Μπάιντεν - Πούτιν: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση - Σε αναμονή των συνεντεύξεων Τύπου

Οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών στη Γενεύη της Ελβετίας ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. 

Σε πλάνα που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters διακρίνεται ο Αμερικανός πρόεδρος να βγαίνει από τη Βίλα Λα Γκρανζ και να κάνει μια χειρονομία επιδοκιμασίας, προτού να μπει στη λιμουζίνα που τον περίμενε.

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον, ενώ ξεχωριστή συνέντευξη θα παραχωρήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το ρωσικό πρακτορείο IFAX, επικαλούμενο μια πηγή σε μια από τις αντιπροσωπείες, μετέδωσε ότι οι συνομιλίες των δύο ηγετών ήταν αρκετά επιτυχημένες.

Η σύνοδος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον ομόλογο του πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε με μια χειραψία και μια φωτογραφία με τον οικοδεσπότη πρόεδρο της Ελβετίας στη μέση, στην τοποθεσία Villa La Grange, δίπλα στη Λίμνη της Γενεύης φέρνοντας στο νου αναμνήσεις από την αντίστοιχη σύνοδο στην ίδια τοποθεσία των Ρόναλντ Ρέιγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1985.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατέφθασε στη Γενεύη με το προεδρικό αεροσκάφος Ilyushin Il-96, προερχόμενος από το Σότσι. Οι δύο πρόεδροι συνοδεύονταν από τους υπουργούς Εξωτερικών τους, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς από άλλους αξιωματούχους. Ρωσικά ΜΜΕ.

Ο Μπάιντεν δήλωσε στον Πούτιν κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής ότι η δια ζώσης συνάντηση είναι χρήσιμη. «Όπως είπα έξω (κατά τη διάρκεια των φωτογραφιών), κάθε συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο είναι χρήσιμη», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Προσπαθούμε να καθορίσουμε πού έχουμε κοινά συμφέροντα και πού μπορούμε να συνεργαστούμε. Και, όταν δεν συμβαίνει αυτό, να καθορίσουμε έναν προβλέψιμο και λογικό τρόπο για να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας», ανέφερε εν συνεχεία και συμπλήρωσε «δύο μεγάλες δυνάμεις», προκαλώντας αίσθηση δεδομένου ότι ο Μπαράκ Ομπάμα, του οποίου υπήρξε αντιπρόεδρος, είχε χαρακτηρίσει τη Ρωσία «περιφερειακή δύναμη».

«Ελπίζω ότι η συνάντησή μας θα είναι παραγωγική», σχολίασε ο Πούτιν, ευχαριστώντας τον Μπάιντεν που πήρε την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή αυτής της συνόδου.

«Ξέρω ότι έχετε κάνει ένα μακρύ ταξίδι και έχετε πολλή δουλειά», συνέχισε ο Πούτιν. «Ωστόσο, στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας και ΗΠΑ έχουν συσσωρευτεί πολλά ζητήματα που κατέστησαν απαραίτητη αυτή τη συνάντηση», πρόσθεσε.

Η σύνοδος περιελάμβανε συζητήσεις πάνω σε θέματα όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών, οι επιθέσεις χάκερ και οι παρεμβάσεις σε εκλογές. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, σε ένδειξη των τεταμένων σχέσεων, δεν θα περιλαμβάνονται σε αυτήν γεύματα, ενώ οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου αντί για μία κοινή.

«Δεν αναμένουμε και σπουδαία αποτελέσματα από αυτή τη συνάντηση αυτή», σχολίασε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος εντός του αεροπλάνου του Προέδρου, εν πτήσει προς τη Γενεύη.