Σύνοδος Κορυφής: Η Κύπρος επιμένει για κυρώσεις στην Τουρκία

Σύνοδος Κορυφής: Η Κύπρος επιμένει για κυρώσεις στην Τουρκία

Η Κύπρος δεν θα παρεκκλίνει από την απόφασή της να ασκήσει βέτο στις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, επιμένοντας να επιβληθούν κυρώσεις και την Τουρκία, δήλωσε Κύπριος διπλωμάτης στο πρακτορείο Reuters.

«Για να αποδεσμεύσουμε τον φάκελο της Λευκορωσίας, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και επί των προτάσεών μας» τόνισε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και του παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις της Λευκωσίας. 

«Υποθέτω πως θα υπάρξει μακρά συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν το αποκλείω να υπάρξει τελικά κάποιο αποτέλεσμα, αλλά προς το παρόν δεν θα πόνταρα σε μία ευτυχή έκβαση» σχολίασε ο Κύπριος διπλωμάτης. 

Η ΕΕ δεσμεύθηκε πριν από έναν μήνα να επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία, αλλά η τελική απόφαση μπλοκάρεται από την Κύπρο, που δηλώνει ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτή την κίνηση εκτός και αν η Σύνοδος Κορυφής αποφασίσει επίσης την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Οι σημερινές συνομιλίες των ηγετών της ΕΕ θα είναι εξολοκλήρου αφιερωμένες στην Τουρκία και την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κύπριος διπλωμάτης τόνισε ότι για την Κύπρο πρόκειται περί «εθνικού ζητήματος» και ότι η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι πολύ λεπτή, μια που ακόμη και κυπριακή αντιπολίτευση συμφωνεί με την στρατηγική του βέτο.