ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2051η
Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

Συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ για αναστολή των δασμών και κοινό μήνυμα στην Κίνα

Συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ για αναστολή των δασμών και κοινό μήνυμα στην Κίνα
APimages

Η Κομισιόν και οι ΗΠΑ ήρθαν σε συμφωνία για την αναστολή των δασμών που είχαν επιβληθεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ στέλνοντας μάλιστα από κοινού μήνυμα στην Κίνα για τις εμπορικές της πρακτικές.

Σε κοινή δήλωση τη Δευτέρα, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί δήλωσαν ότι αναζητούν «να βρουν λύσεις πριν από το τέλος του έτους» που θα αντιμετωπίσουν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στον τομέα του χάλυβα.

Βάση της συμφωνίας η ΕΕ θα αναστείλει την επιβολή πρόσθετων δασμών οι οποίοι ήταν προγραμματισμένοι για την 1η Ιουνίου, την ώρα που οι δυο πλευρές θα συνεργαστούν για το ζήτημα των δασμών στο αλουμίνιο και τον χάλυβα.

«Αυτή η απόφαση επιβεβαιώνει την θέληση μας να βρούμε αποτελεσματικές κοινές λύσεις σε αυτήν τη διαμάχη, οι οποίες θα τερματίσουν τους δασμούς που επιβάλλονται στην ΕΕ για λόγους εθνικής ασφάλειας, και για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικότητας χάλυβα και αλουμινίου», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε δήλωση μέσω email την οποία επικαλείται το Bloomberg. «Με την αναστολή των μέτρων μας, δημιουργούμε το χώρο για την επίλυση αυτών των ζητημάτων πριν από το τέλος του έτους».

Η έρευνα για το ντάμπινγκ και για τις κρατικές επιδοτήσεις είχε αρχίσει επί των ημερών της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, τον Μάρτιο του 2020. Τα κοινά φύλλα κράματος αλουμινίου χρησιμοποιούνται στην κατασκευή διαφόρων προϊόντων - από τις προσόψεις κτιρίων ως τα ρυμουλκούμενα φορτηγά και τις πινακίδες στους δρόμους.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν δασμό 25% στον ευρωπαϊκό χάλυβα και δασμό 10% στο αλουμίνιο τον Ιούνιο του 2018 για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η ΕΕ αμφισβήτησε την κίνηση από την αρχή και μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας με την κυβέρνηση Τραμπ, το μπλοκ αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να επιβάλει αντίποινα σε αμερικανικές εξαγωγές -οι δασμοί σε διάφορα αμερικανκά αγαθά επρόκειτο να φτάσουν στο 50% την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια σημαντική στιγμή στις διατλαντικές σχέσεις με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αναμένεται να συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής των ΗΠΑ με την ΕΕ στις Βρυξέλλες τον επόμενο μήνα κατά τη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού του στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα οι αξιωματούχοι των δυο πλευρών εξέδωσαν μια άλλη κοινή ανακοίνωση στην οποία καυτηρίασαν τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «θα συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν χώρες όπως η Κίνα οι οποίες στρεβλώνουν το ελεύθερο εμπόριο».