Στο προσκήνιο η ταραχώδης πολιτική σκηνή της Ουκρανίας μετά τις καρατομήσεις από Ζελένσκι
Politico

Στο προσκήνιο η ταραχώδης πολιτική σκηνή της Ουκρανίας μετά τις καρατομήσεις από Ζελένσκι

Η απομάκρυνση από τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι δύο κορυφαίων στελεχών επιβολής της τάξης την Κυριακή, ερμηνεύεται ως υπαναχώρηση στην άτυπη συμφωνία μεταξύ των πολιτικών φατριών στην Ουκρανία να βάλουν στον πάγο τη μικροπολιτική και να παρουσιάζουν ένα αρραγές μέτωπο ενάντια στον Ρώσο εισβολέα. 

Στο σχετικό ρεπορτάζ του το Politico, φιλοξενεί την ανησυχία ενός δυτικού αξιωματούχου που είναι κοντά με την κυβέρνηση Ζελένσκι ότι η κίνηση του πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση του αιτήματος της ΕΕ προς το Κίεβο να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να αυξήσει την ανεξαρτησία των υπηρεσιών ασφαλείας αν θέλει να γίνει μέλος της Ένωσής. 

Ως κίνηση να εδραιώσει την εξουσία του εν μέσω πολέμου ερμήνευσαν την απομάκρυνση του Ιβάν Μπακάνοφ, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας και της Ιρίνα Βενεντίκτοβα, της γενικής εισαγγελέως της χώρας, με προεδρικό διάταγμα πολιτικοί αναλυτές αλλά και ακτιβιστές κατά της διαφθοράς. 

«Δεν είναι μια κίνηση να κάνει το σωστό πράγμα. Είναι μια κίνηση για να κερδίσει περισσότερο έλεγχο στα κορυφαία σώματα επιβολής του νόμου», δηλώνει στο Politico η Τατιάνα Σέβτσουκ, δικηγόρος και ακτιβίστρια στο Κέντρο Δράσης κατά της Διαφθοράς του Κιέβου. Η ίδια εκτιμά ότι η απομάκρυνση Μπακάνοφ και Βενέντικτοφ θα ενισχύσει περαιτέρω την επιρροή του Αντρίι Γερμάκ, του επικεφαλής του γραφείου του προέδρου και του Όλεχ Τατάροφ, βοηθού επικεφαλής της διοίκησης που έχει κατηγορηθεί για διαφθορά Ο Γερμάκ, πρώην κινηματογραφικός παραγωγός και φίλος του Ζελένσκι από το 2011 θεωρείται από πολλούς ο δεύτερος πιο ισχυρός πολιτικός στην Ουκρανία.