Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Μάικ Πομπέο

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Μάικ Πομπέο

To Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέπτεται σήμερα ο Μάικ Πομπέο. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ βρίσκεται από χθες το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη, όπου - όπως γνωστοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ - θα συναντηθεί μόνο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και άλλους δύο θρησκευτικούς ηγέτες. 

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις του κ. Πομπέο με Τούρκους αξιωματούχους», κάτι που έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας.

Από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακοινώθηκε ότι θα συζητηθούν «θέματα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας, διά την εδραίωσιν της οποίας ανά τον κόσμο ενδιαφέρονται, ως γνωστόν, ανέκαθεν αι ΗΠΑ».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί δεκαήμερη περιοδεία σε επτά χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν άλλοι λόγοι πίσω από το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει καμία συνάντηση με κυβερνητικό παράγοντα της Τουρκίας,  αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον διατηρεί ανοιχτά τα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα για όλα τα θέματα.