Στην Τουρκία αύριο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι Σουηδίας-Φινλανδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Στην Τουρκία αύριο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι Σουηδίας-Φινλανδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Αποστολές υψηλόβαθμων αξιωματούχων από τη Σουηδία και την Φινλανδία αναμένεται να μεταβούν αύριο στην Άγκυρα για συνομιλίες προκειμένου να κάμψουν τις αντιρρήσεις της τουρκικής πλευράς για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Φινλανδό Υπουργό Εξωτερικών, Πέκα Χάαβιστο. 

«Στέλνουμε τις αποστολές μας να επισκεφτούν την Άγκυρα. Και η Φινλανδία και η Σουηδία. Αυτό θα συμβεί αύριο οπότε ο διάλογος είναι συνεχής», είπε ο Χάαβιστο σε πάνελ στο Νταβός σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. 

Τη Δευτέρα η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι αναμένει από τη Σουηδία να παράσχει συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις βάσεις της «αρχής συλλογικής ασφάλειας» του ΝΑΤΟ προκειμένου να εγκρίνει την προσπάθεια ένταξης της χώρας στη Συμμαχία. 

Οι διαβεβαιώσεις που αναμένει η Άγκυρα από τη Στοκχόλμη θα περιλαμβάνουν τον τερματισμό της πολιτικής υποστήριξης της τρομοκρατίας, την εξάλειψη της πηγής χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, τη διακοπή της υποστήριξης όπλων για την τρομοκρατική ομάδα PKK και τις συριακές πτέρυγές της YPG/PYD, καθώς και την άρση των εμπάργκο και των κυρώσεων κατά της  Άγκυρας, όπως είχε ανακοινώσει σχετικά η τουρκική Υπηρεσία Επικοινωνίας του Προέδρου.