Στη Μόσχα ο Ερντογάν για να «παζαρέψει» με τον Πούτιν

Στη Μόσχα ο Ερντογάν για να «παζαρέψει» με τον Πούτιν

Του Γιάννη Μαντζίκου

Την ώρα που οι εξελίξεις στη Συρία είναι καταιγιστικές ύστερα από τα δύο σοβαρά επεισόδια της τελευταίας εβδομάδας στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Από την συνάντηση αυτή και τις συζητήσεις οι οποίες όπως  φαίνεται θα περιλαμβάνουν και την αγορά οπλικών συστημάτων αναμένεται να επηρεαστούν και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ουάσιγκτον.

Τα δυο σοβαρά επεισόδια που επιδείνωσαν τις σχέσεις Δαμασκού-Άγκυρας, ήταν ο βομβαρδισμός από τη Συριακή αεροπορία αυτοκινητοπομπής του τουρκικού στρατού που μετέφερε ενισχύσεις και ο βομβαρδισμός ενός σημείου παρατήρησης, κοντά στην πόλη Μααράτ αλ Νουμάν, την περασμένη Πέμπτη. Να σημειωθεί ότι η Ρωσία υποστήριξε ότι σε καμία περίπτωση δεν παραβίασε την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στη περιοχή την οποία είχαν ο Ερντογάν με τον Πούτιν τον Σεπτέμβριο του 2018 στο Σότσι.

Ως γνωστόν, η σχέση Συρίας-Τουρκίας επηρεάζει κατ'' επέκταση και τη σχέση της τελευταίας με την Μόσχα, η οποία αποτελεί τον εγγυητή σταθερότητας του καθεστώτος Άσαντ.

Με φόντο τα παραπάνω, ειδικοί εκτιμούν ότι το «πράσινο φως» της Ρωσίας προς τη Συρία για την επίθεση ενδέχεται να είναι μήνυμα προς τον Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται να συζητά το τελευταίο διάστημα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους για το μέλλον των Κούρδων μαχητών ανατολικά του Ευφράτη.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επαφές με την Ουάσιγκτον ερμηνεύονται από αναλυτές ως μια σοβαρή ένδειξη ότι η Άγκυρα ίσως να προσπαθεί να αποκαταστήσει την μεταξύ τους σχέση.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της παραλαβής εξαρτημάτων των S-400 από την Τουρκία, οι αμερικανικές απειλές για αυστηρές κυρώσεις κατά της Άγκυρας παραμένουν κενό γράμμα.

Από την άλλη πλευρά, η επικείμενη επίσκεψή του Τούρκου προέδρου στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ζουκόφσκι, όπου θα παρουσιαστούν οι νέες εκδόσεις του μαχητικού πέμπτης γενιάς Su-57 αποτελεί από μόνη της είδηση και μάλιστα για πολλούς μήνυμα προς την Ουάσιγκτον που φέρεται να έχει παγώσει οριστικά την τουρκική συμμετοχή στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών F-35.

Με φόντο τα παραπάνω φαίνεται ότι η Τουρκική πλευρά είναι σε μια φάση διαπραγμάτευσης τόσο με τη Ρωσική όσο και την Αμερικανική πλευρά, χωρίς να μπορεί κανείς να προδικάσει το μέλλον, αφού έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι πρόκειται για ένα "τρίγωνο σχέσεων" στο οποίο δεν χωρούν προβλέψεις.