Στη φυλακή ο Αλ. Ναβάλνι - Ποινή κάθειρξης 3,5 ετών από δικαστήριο της Μόσχας

Στη φυλακή ο Αλ. Ναβάλνι - Ποινή κάθειρξης 3,5 ετών από δικαστήριο της Μόσχας

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι σε 3,5 χρόνια φυλάκισης, κατόπιν απόφασης ότι ο ίδιος είχε παραβιάσει τους όρους αναστολής της ποινής του, προβλέποντας ωστόσο ότι η περίοδος φυλάκισης θα μειωθεί αναλογικά με το διάστημα που είχε περάσει νωρίτερα σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η εισαγγελέας ζήτησε να συμψηφισθεί η περίοδος της κράτησης του σε κατ’ οίκον περιορισμό, με την ποινή φυλάκισης, με την αναλογία μια ημέρα σε κατ οίκον περιορισμό για μία ημέρα φυλάκισης.

Η τύχη του Ναβάλνι ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη αφού το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα δήλωσε τη Δευτέρα ότι το αίτημα φυλάκισης του είναι «νόμιμο».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ύστερα από τις συγκεντρώσεις της Κυριακής, που πραγματοποιήθηκαν για δεύτερο συνεχές σαββατοκύριακο, οι οποίες προκάλεσαν την οργισμένη απάντηση του Κρεμλίνου, καθώς περισσότεροι από 5.300 διαδηλωτές συνελήφθησαν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων.

Στη Μόσχα, η αστυνομία προέβη στη σύλληψη 1.800 διαδηλωτών, ενώ σύμφωνα με την ομάδα επιτήρησης των διαδηλώσεων OVD-Info, οι περισσότερες συλλήψεις πέραν της πρωτεύουσας πραγματοποιήθηκαν ως επί το πλείστον στην Αγία Πετρούπολη (1.176), στο Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας και το Νίζνι Νόβγκοροντ στον Βόλγα, όπου η αστυνομία συνέλαβε σχεδόν 200 διαδηλωτές.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι είναι αδύνατος ο διάλογος "με χούλιγκαν και προβοκάτορες" ενώ πρόσθεσε οτι η αστυνομία απαντά στις προκλήσεις με νόμιμο και ισχυρό τρόπο. "Οι σκληρές ενέργειες της αστυνομίας θα πρέπει να εξετάζονται σε σχέση με τους λόγους που έγιναν αυτές", είπε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ναβάλνι, στις 17 Ιανουαρίου, ετέθη υπό κράτηση, μόλις έφτασε στη Ρωσία, πριν από τον έλεγχο των διαβατηρίων στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας. 

Στη συνέχεια, δικαστήριο της Μόσχας είχε αποφασίσει την κράτησή του για έναν μήνα, στη διάρκεια του οποίου θα αποφασιζόταν αν θα έμενε στη φυλακή για τριάμισι χρόνια. Το γεγονός ότι το δικαστήριο συνεδρίασε στο αστυνομικό τμήμα, στο οποίο μεταφέρθηκε ο Ναβάλνι -αμέσως μετά την άφιξή του στη Ρωσία- επικρίθηκε από τον 44χρονο αντιφρονούντα ως «παρωδία δικαιοσύνης».

Διεθνής κατακραυγή για τη σύλληψη Ναβάλνι

Την άμεση απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι ζητεί η Πρόεδρος της Κομισιόν καταδικάζοντας την απόφαση για φυλάκισή του. Συγκεκριμένα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημειώνει: «Καταδικάζω την απόφαση φυλάκισης του Αλεξέι Ναβάλνι με τον πιο ισχυρό τρόπο. Καλώ τη Ρωσία να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της δεσμεύσεις και να τον απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία» τους μετά την καταδίκη του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, καλώντας τη Μόσχα να τον απελευθερώσει «αμέσως και χωρίς προϋποθέσεις».

«Μολονότι συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία για να προασπίσουμε τα συμφέροντα των ΗΠΑ, θα συντονιστούμε στενά με τους συμμάχους και εταίρους μας ώστε η Ρωσία να λογοδοτήσει επειδή δεν σεβάστηκε τα δικαιώματα των πολιτών της» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Από το Βερολίνο, ο Γερμανός ομολόγος του Χάικο Μάας χαρακτήρισε «πλήγμα» στο κράτος δικαίου την καταδίκη του Ναβάλνι σε φυλάκιση 3,5 ετών και ζήτησε την αποφυλάκισή του.

«Η σημερινή απόφαση σε βάρος του Αλεξέι Ναβάλνι είναι ένα πικρό πλήγμα σε βάρος των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου στη Ρωσία», έγραψε στο Twitter, χαρακτηρίζοντας «αυθαίρετη» τη δίκη. «Ο Αλεξέι Ναβάλνι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος αμέσως», πρόσθεσε.

Την αποφυλάκιση του Ρώσου μπλόγκερ, καθώς επίσης και όλων «των ειρηνικών διαδηλωτών και των δημοσιογράφων που συνελήφθησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες» ζήτησε και η Βρετανία μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Η δικαστική απόφαση «που στοχοθετεί το θύμα μιας δηλητηρίασης αντί για εκείνους που ευθύνονται δείχνει ότι η Ρωσία δεν τηρεί τις πιο βασικές δεσμεύσεις που αναμένει κανείς από ένα υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε ο Βρετανός υπουργός.

Η Λιθουανία από την πλευρά της κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, απειλώντας ότι αν οι Βρυξέλλες δεν ενεργήσουν γρήγορα, το Βίλνιους θα προχωρήσει μόνο του. «Ο διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας είναι πλέον εφικτός μόνο μέσω της γλώσσας των κυρώσεων», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την καταδίκη και ζήτησε να αφεθεί αμέσως ελεύθερος.

«Η καταδίκη του Αλεξέι Ναβάλνι είναι απαράδεκτη. Μια πολιτική διαφωνία δεν συνιστά ποτέ έγκλημα. Ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή του. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτό της δημοκρατικής ελευθερίας, δεν είναι διαπραγματεύσιμος», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μακρόν.

Την άμεση απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι ζήτησε νωρίτερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ειδικότερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι «η καταδίκη του Aλεξέι Ναβάλνι έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας για το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Αντιβαίνει στην ετυμηγορία του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία έκρινε την υπόθεση αυθαίρετη και παράλογη. Ζητώ την άμεση απελευθέρωσή του».

Ρωσία: Μην ανακατεύεστε στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απέρριψε σήμερα τις εκκλήσεις δυτικών χωρών να αποφυλακίσει τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, χαρακτηρίζοντάς τις αποκομμένες από την πραγματικότητα, ενώ είπε στη Δύση να μην ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Μην ανακατεύεστε στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους. Και συστήνουμε όλοι να ασχοληθούν με τα δικά τους προβλήματα», δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

Moscow City Court via AP