Στη Φλόριντα ο Μπάιντεν - Διακόπηκαν οι έρευνες στη 12ώροφη πολυκατοικία που κατέρρευσε

Στη Φλόριντα ο Μπάιντεν - Διακόπηκαν οι έρευνες στη 12ώροφη πολυκατοικία που κατέρρευσε

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, συνοδευόμενος από την πρώτη κυρία Τζιλ, έφτασε σήμερα στη Φλόριντα για να δώσει «λίγη παρηγοριά», μία εβδομάδα μετά την κατάρρευση του 12ώροφου κτιρίου στην πόλη Σερφσάιντ και ενώ οι έρευνες στα χαλάσματα για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων διακόπηκαν.

Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο μέχρι στιγμής για 18 νεκρούς και 140 αγνοούμενους. Ο Αμερικανός πρόεδρος, που έχει αναγάγει τη συμπόνια σε σήμα κατατεθέν της προεδρίας του, αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο του σε συναντήσεις με τους διασώστες και τους συγγενείς των νεκρών και των αγνοουμένων.

«Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ», επανέλαβε ο Μπάιντεν σε μια ομάδα ανδρών και γυναικών που συμμετείχαν στις πρώτες επιχειρήσεις διάσωσης. «Αυτό που κάνετε εδώ είναι απίστευτο», πρόσθεσε.

Δεν φαίνεται πιθανό ο Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν να επισκεφθούν τον τόπο της τραγωδίας, όπου οι έρευνες διακόπηκαν, λόγω της επικινδυνότητας του κτιρίου.

«Αναγκαστήκαμε να διακόψουμε τις επιχειρήσεις (…) τα ξημερώματα γιατί ανησυχούμε» για το τμήμα του κτιρίου που παρέμεινε όρθιο μετά την κατάρρευση, εξήγησε η δήμαρχος του Μαϊάμι-Ντέιντ, Ντανιέλα Λιβάιν Κάβα. Η έρευνα θα ξαναρχίσει μόλις διασφαλιστεί η ασφάλεια των διασωστών, διαβεβαίωσε.

Οι πυροσβέστες ανησυχούν ότι το εναπομείναν τμήμα μπορεί να καταρρεύσει. Το μεγαλύτερο μέρος του συγκροτήματος διαμερισμάτων Τσαμπλέιν Τάουερς κατέρρευσε τα ξημερώματα της 24ης Ιουνίου.

Το πρόγραμμα του προέδρου των ΗΠΑ προβλέπει ότι θα έχει τριώρη συνάντηση με συγγενείς νεκρών και αγνοουμένων. Νωρίτερα συναντήθηκε με τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις, ο οποίος τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον που έδειξε εξ αρχής. Ο Μπάιντεν, ο οποίος είχε δηλώσει ότι στόχος του είναι να επανενώσει τη διχασμένη Αμερική, απάντησε: «Δείχνουμε στη χώρα ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σε κάτι πραγματικά σημαντικό».