Στ. Μνούτσιν: Η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας έχει ολοκληρωθεί κατά 90%

Στ. Μνούτσιν: Η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας έχει ολοκληρωθεί κατά 90%

«Η εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα έχει ολοκληρωθεί κατά το 90%», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν.

«Είμαστε σχεδόν κοντά στο 90% της συμφωνίας και νομίζω ότι υπάρχει τρόπος για να ολοκληρωθεί», ανέφερε στο CNBC από το Μανάμα του Μπαχρέιν σήμερα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μνούτσιν τόνισε πως είναι βέβαιος ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπινγκ μπορούν να σημειώσουν πρόοδο στις καθυστερημένες εμπορικές συνομιλίες στην επικείμενη συνεδρίαση του  των G-20 αυτό το Σαββατοκύριακο.

«Το μήνυμα που θέλουμε να ακούσουμε είναι ότι θέλουν να επιστρέψουν στο τραπέζι και να συνεχίσουν γιατί νομίζω ότι υπάρχει μια καλή έκβαση για την οικονομία τους και την οικονομία των ΗΠΑ για να επιτύχουν μια ισορροπημένη εμπορική συμφωνία και να συνεχίσουν να αξιοποιούν αυτή τη σχέση», επισήμανε.

Σημειώνεται ότι ο Τραμπ σκοπεύει να συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του το Σάββατο στη σύνοδο κορυφής στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Τα αποτελέσματα της συνάντησης θα μπορούσαν να είναι καθοριστικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες έχουν πληγεί από την ένταση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο οικονομικών κολοσσών και την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές του άλλου.

Οι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη διαπραγματευτεί μια σημαντική χρυσή τομή, αλλά υπάρχουν ελπίδες ότι μια συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων θα μπορούσε να προχωρήσει τις συζητήσεις.

Η Τράπεζα της Αμερικής, Merrill Lynch, διεξήγαγε μια έρευαν στους επενδυτές και διαπίστωσε ότι περίπου τα δύο τρίτα αναμένουν ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά δεν θα υπάρχουν ούτε και νέοι δασμοί.

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με ένα σχέδιο. Ο πρόεδρος Τραμπ και ο Πρόεδρος Σι έχουν μια πολύ στενή σχέση συνεργασίας. Είχαμε μια παραγωγική συνάντηση στην τελευταία G-20», πρόσθεσε ο Μνούτσιν.

Ο Μνούτσιν συμπλήρωσε ότι είναι αισιόδοξος ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους αλλά ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να καταβληθούν οι σωστές προσπάθειες». 

Φωτογραφία AP