Σολτς: Προτείνει ίδρυση ταμείου ανοικοδόμησης της Ουκρανίας - Τι λέει για τα Βαλκάνια

Σολτς: Προτείνει ίδρυση ταμείου ανοικοδόμησης της Ουκρανίας - Τι λέει για τα Βαλκάνια

Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς ισχυρίζεται ότι οι αλλαγές στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αποτελούν ταμπού, αλλά «μπορούμε να πετύχουμε πολλά και χωρίς αυτές». Σημείωσε ότι η ένταξη έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων αποτελεί στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ, ενώ γνωστοποίησε ότι θα ταξιδέψει στην περιοχή πριν τη Σύνοδο Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο, στέλνοντας το μήνυμα πως η περιοχή ανήκει στην ΕΕ. 

Όπως είπε ο Γερμανός καγκελάριος, απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο, ενόψει συνάντησης των Ευρωπαίαων ηγετών, η ενεργειακή ασφάλεια και η διασφάλιση προσιτών τιμών θα αποτελέσει το κύριο θέμα της Συνόδου.  

Επιπλέον, σημείωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι το να προσφέρει κάποιος βοήθεια σε μία χώρα, η οποία έχει δεχτεί σφοδρή επίθεση δεν αποτελεί κλιμάκωση.

Ο Πούτιν θα προσέλθει σε διάλογο για την ειρήνη μόνο όταν αντιληφθεί ότι δεν είναι σε θέση να κάμψει την άμυνα της Ουκρανίας, υπογράμμισε. Ο Γερμανός καγκελάριος διαμήνυσε ακόμα ότι οι σύμμαχοι δεν θα προβούν σε ενέργειες, οι οποίες θα μετέτρεπαν το ΝΑΤΟ σε μέρος της σύγκρουσης. 

Όπως σημείωσε, η ΕΕ πρέπει να αρχίσει να εργάζεται για την προετοιμασία του Ταμείου Αλληλεγγύης, προκειμένου να συμβάλλει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, ενώ υποστήριξε ότι το Ταμείο πρέπει να συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και διεθνείς εταίρους.

Ο Σολτς ανέφερε ακόμα ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δίκιο όταν έλεγε ότι η ένταξη στην ΕΕ δεν ήταν ζήτημα λίγων μηνών ή ετών, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ακόμα πιο σημαντικό να επικεντρωθούμε στην πραγματιστική, άμεση υποστήριξη. «Η ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και η αναζωογόνηση της ουκρανικής οικονομίας θα κοστίσει δισεκατομμύρια», τόνισε ο ίδιος.