Σι Τζινπίνγκ: Το Χονγκ Κονγκ πρέπει να επανέλθει στην τάξη

Σι Τζινπίνγκ: Το Χονγκ Κονγκ πρέπει να επανέλθει στην τάξη

Την άποψη ότι η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ απειλεί την αρχή «δύο συστήματα μια χώρα» εξέφρασε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπινγκ από την πρωτεύουσα της Βραζιλίας που βρίσκεται για την σύνοδο των BRICS.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα της Κίνας, ο Σι δήλωσε: «Η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ είναι κρίσιμη, η πόλη πρέπει να επιστρέψει σύντομα στην τάξη και την ηρεμία, αυτός είναι ο σκοπός».

Οι δηλώσεις αυτές του Κινέζου προέδρου ενισχύουν τις φήμες περί επικείμενης επέμβασης του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ. Νωρίτερα σήμερα οι «Global Times», ταμπλόιντ η οποία ανήκει στη Λαϊκή Ημερησία, την εφημερίδα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ αναμένεται να επιβάλλει πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας ενόψει του Σαββατοκύριακου, κάτι που λίγο αργότερα αναγκάστηκε να διαψεύσει.

«Έλεγξα πώς περιήλθε στην κατοχή μας η πληροφορία. Το συμπέρασμά μου είναι ότι η πληροφορία δεν επαρκεί για να στηρίξουμε αυτή την αποκλειστική είδηση. Ζήτησα να αφαιρεθεί το δημοσίευμα», έγραψε στο Twitter ο διευθυντής της εφημερίδας Χου Σιτζίν.

AP Photo/Pavel Golovkin