Σε οξεία δικαστική αντιπαράθεση μετατρέπεται το Brexit

Σε οξεία δικαστική αντιπαράθεση μετατρέπεται το Brexit

Μετά την κόντρα στο βρετανικό Κοινοβούλιο το οποίο είναι πια κλειστό κατόπιν κυβερνητικής απόφασης, η διαμάχη ανάμεσα στην Ντάουνινγκ Στριτ και την αντιπολίτευση μεταφέρεται στις δικαστικές αίθουσες.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σκωτίας το οποίο έκρινε ομόφωνα παράνομη την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει για πέντε εβδομάδες τη λειτουργία της βουλής, πυροδοτεί έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης.

Οι τρεις Σκωτσέζοι δικαστές στήριξαν το σκεπτικό τους στο γεγονός πως "η χώρα βρίσκεται σε περίοδο κρίσης και ο πρωθυπουργός κλείνει τη βουλή για να αποφύγει να δώσει εξηγήσεις στους βουλευτές για τα σχέδια της κυβέρνησης του για το Brexit και ότι παραπλάνησε την αυτού μεγαλειότητα, την Βασίλισσα".

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμέσως μετά τη δικαστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σκωτίας κάλεσαν την κυβέρνηση να ανοίξει τη βουλή, αίτημα που απέρριψε αναφανδόν η Ντάουνινγκ Στριτ. Από την πλευρά τους οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί του Brexit εντός της κυβέρνησης άφησαν αιχμές για την αμεροληψία των Σκωτσέζικων δικαστηρίων με τον αρχηγό του κόμματος Brexit Νάιτζελ Φαρατζ να βάλει ευθέως κατά της απόφασης.

Η παραπάνω απόφαση ήρθε κόντρα στην υπόθεση που ξεκίνησε η επιχειρηματίας Τζίνα Μίλερ και είχε την υποστήριξη του πρώην πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ. Εκεί οι δικαστές εξήγησαν πως είτε συμφωνεί κανείς είτε διαφωνεί με την απόφαση Τζόνσον, νομικά είναι απολύτως κατοχυρωμένη και δεν μπορεί να προσβληθεί στα δικαστήρια καθώς όπως αναφέρεται πρόκειται "για μία πολιτική απόφαση την οποία έχει κάθε δικαίωμα να πάρει ο πρωθυπουργός".

Τώρα η υπόθεση της αναστολής του νομοθετικού έργου της βουλής, παραμονές του Brexit , θα απασχολήσει το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου στο οποίο προσφεύγει η κυβέρνηση Τζόνσον για λύσει αυτό τον γόρδιο δεσμό.

Το κορυφαίο δικαστικό σώμα της Βρετανίας που έχει την έδρα του στο Λονδίνο αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου. Ο Ντομινίκ Γκριβ ο βουλευτής των Συντηρητικών που έχει ανεξαρτητοποιηθει υποστηρίζοντας την έξοδο με συμφωνία τόνισε ότι αν ο Τζόνσον χάσει θα πρέπει να παραιτηθεί.

Την ίδια ώρα βέβαια, ο Τζόνσον φαίνεται πως προσπαθεί είτε να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους ενόψει της Ευρωπαϊκής συνόδου στις 17-18 του Οκτωβρίου είτε να βρει την νομική κερκόπορτα στην πρόσφατη απόφαση του κοινοβουλίου που τον αναγκάζει να ζητήσει παράταση του Brexit. Η ήττα στις δικαστικές αίθουσες όμως μπορεί να χαλάσει τα σχέδια του.