7ος χρόνος, ημέρα 2218η
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

Τουρκία για Αγιά Σοφιά: Σε νέο μουσείο θα μεταφερθούν εικόνες και χριστιανικά αντικείμενα

Σε νέο μουσείο θα μεταφερθούν εικόνες και χριστιανικά αντικείμενα

Φορητές εικόνες και χριστιανικά αντικείμενα που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο συλλογής του υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας, θα μεταφερθούν σε νέο μουσείο που θα ιδρυθεί κοντά στην Αγία Σοφία, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, στο πλαίσιο υπογραφής του πρωτοκόλλου συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο και τη διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων για την προστασία, την ανάπτυξη, την προώθηση και τη διαχείριση της Αγίας Σοφίας.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Star ο υπουργός κατά την ομιλία μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, ανέφερε πως «όλοι μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους για το τζαμί της Αγίας Σοφία, αλλά κανείς δεν είναι υπεράνω της απόφασης που έλαβε η ανεξάρτητη δικαιοσύνη και την καλωσόρισε το έθνος μας».

Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, υποστήριξε ότι «το τουρκικό έθνος έδωσε αγώνα για να διατηρηθεί μέχρι σήμερα το τζαμί της Αγίας Σοφίας» και ισχυρίστηκε πως αν σήμερα η Αγία Σοφία είναι όρθια και βρίσκεται στην λίστα της ΟΥΝΕΣΚΟ, «το χρωστά στο τουρκικός έθνος το οποίο φρόντισε για 576 χρόνια επιμελώς».

«Πάρτε από τον στρατό των Σταυροφόρων μέχρι και τον στρατό των Συμμαχικών Δυνάμεων που κατέκτησαν την Κωνσταντινούπολη τον 20ο αιώνα, η ασέβεια και η ζημιά που προκάλεσαν σε αυτό τον μεγαλοπρεπή ναό αποτελούν μια βαθιά ντροπή στην ιστορία», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα προστατευτεί το μνημείο.

Ακόμη, είπε ότι το πρωτόκολλο συνεργασίας υπογράφεται στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων και της διεθνής νομοθεσίας, προσθέτοντας ότι η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων θα αναλάβει τις θρησκευτικές δραστηριότητες στην Αγία Σοφία και το Υπουργείο Πολιτισμού τις εργασίες αποκατάστασης, προστασίας και διατήρησής του.

Ο Μεχμέτ Ερσόι επανέλαβε ότι το «τζαμί Αγία Σοφία» θα είναι ανοιχτό για επισκέψεις τους ντόπιους και για τους τουρίστες χωρίς επιβολή εισιτηρίου και αποκάλυψε ότι το κτίριο Κτηματολογίου που βρίσκεται στην πλατεία Σουλτάναχμετ έχει παραχωρηθεί με εντολή του Τούρκου Προέδρου στο Υπουργείο Πολιτισμού και εκεί θα εκτεθούν αντικείμενα που φτάνουν τα 1359 και βρίσκονται στην συλλογή εικόνων και εκκλησιαστικών αντικειμένων του Υπουργείου.

«Η Αγία Σοφία λειτούργησε ως τζαμί για 481 χρόνια από το 1453. Ας ελπίσουμε ότι, από τις 24 Ιουλίου, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως τζαμί, με αναφορά στους μουσουλμάνους, όσον αφορά τη λατρεία, αλλά και σε όλη την ανθρωπότητα, χωρίς καμία φυλετική διάκριση», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς

«Θα συνεχίσει να υπηρετεί τους μουσουλμάνους αλλά θα συνεχίσει να υπηρετεί ολόκληρη την ανθρωπότητα χωρίς καμιά διάκριση στη θρησκεία, τις πεποιθήσεις, τη φυλή», ανέφερε ο Αλί Ερμπάς υποστηρίζοντας ότι «η αρχιτεκτονική του ‘τζαμιού της Αγίας Σοφίας είναι μια αξία από την οποία μπορούν να επωφεληθούν από το παρελθόν του άνθρωποι όλων των θρησκειών».

«Πιστεύω ότι οι επισκέπτες του τζαμιού της Αγίας Σοφίας θα αυξηθούν περαιτέρω μετά από αυτό. Θα υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι όχι μόνο από τη χώρα μας, από όλο τον κόσμο που θα έρχονται να λατρεύουν και να επισκέπτονται το τζαμί της Αγίας Σοφίας. Θα προσπαθήσουμε να εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον με τον καλύτερο τρόπο με εξειδικευμένες και ποιοτικές υπηρεσίες», πρόσθεσε και ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού.