8ος χρόνος, ημέρα 2434η
Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2022

Σχέδιο ειρήνευσης για την Ουκρανία κατέθεσε στον ΟΗΕ η Ιταλία - Τα τέσσερα στάδια

Σχέδιο ειρήνευσης για την Ουκρανία κατέθεσε στον ΟΗΕ η Ιταλία - Τα τέσσερα στάδια
Ap Images

Η ιταλική κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, παρέδωσε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σχέδιο ειρήνευσης για την Ουκρανία, το οποίο βασίζεται σε τέσσερα στάδια: Κατάπαυση του πυρός, καθεστώς ουδετερότητας στο Κίεβο, αυτονομία των περιοχών υπό αμφισβήτηση και συμφωνία για την ασφάλεια στην Ευρώπη.

«Υπάρχει συντονισμός μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας για την επίτευξη εκεχειρίας, οι δύο χώρες βρίσκονται σε συνεχή επαφή», ανέφεραν πηγές από τη γαλλική προεδρία της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στη βάση, μεταξύ άλλων, της λεγόμενης Συνθήκης του Κιρινάλε, που δεσμεύει Ιταλία και Γαλλία σε σύμφωνο διαβούλευσης σε περιπτώσεις όπως αυτές.

Το Κρεμλίνο, από την άλλη, έκανε γνωστό ότι δεν γνωρίζει το ιταλικό σχέδιο για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και, στη συνέχεια, την έναρξη διαπραγματεύσεων για ειρήνη.

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Δυστυχώς, από αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε νέα για τις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου. Δεν ξέρω αν διακινήθηκε μέσω διπλωματικών οδών. Το μάθαμε από τα μέσα ενημέρωσης», είπε ο Πεσκόφ σε συνέντευξη Τύπου.

«Η συμμετοχή οποιουδήποτε μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας είναι ευπρόσδεκτη. Κανείς δεν αρνείται κάθε είδους ειλικρινή προσπάθεια», πρόσθεσε.

Τα σημεία του ιταλικού σχεδίου για την Ουκρανία

1ον. Κατάπαυση του πυρός: Η προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ το σχέδιο είναι και η δυσκολότερη. Πρόκειται για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, από τη στιγμή που μια απλή, προσωρινή εκεχειρία δεν θεωρείται αρκετή. Σύμφωνα με το ιταλικό σχέδιο, η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να συνοδεύεται από μηχανισμούς εποπτείας και από ολική αποστρατιωτικοποιήση της πρώτης γραμμής του μετώπου.

2ον. Ουδετερότητα και Ευρωπαϊκή Ένωση: Το δεύτερο σημείο αφορά μια πολυμερή διαπραγμάτευση για το μελλοντικό καθεστώς της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, θα ήταν χρήσιμο να επιτευχθεί μια ουδετερότητα του Κιέβου, με την παροχή «πολιτικών εγγυήσεων» από μέρους της διεθνούς κοινότητας. Παράλληλα η συμφωνία αυτή θα πρέπει να είναι συμβατή με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

3ον. Αυτονομία των περιοχών υπό αμφισβήτηση: Προβλέπεται παράλληλα συμφωνία με αντικείμενο τις αμφισβητούμενες περιοχές, με ιδιαίτερη αναφορά στην Κριμαία και στο Ντονμπάς. Η εν λόγω συμφωνία θα αφορά στην κυριαρχία, τον έλεγχο της επικράτειας, το νομικό καθεστώς των περιοχών αυτών και τυχόν αυτόνομη διακυβέρνηση. Θα παρασχεθούν εγγυήσεις για την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα. Γίνεται δηλαδή αναφορά σε μια αυτονομία των υπό αμφισβήτηση περιοχών, η οποία να μην έρχεται σε αντίθεση με την κυριαρχία του Κιέβου εφ' όλης της χώρας.

4ον. Συμφωνία για την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ευρώπη: Το τελευταίο σημείο του ιταλικού ειρηνευτικού σχεδίου, αφορά στην υπογραφή μιας νέας, πολυμερούς συμφωνίας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, με ευθεία αναφορά στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία. Οι κύριοι στόχοι είναι η διασφάλιση της στρατηγικής σταθερότητας, ο έλεγχος των εξοπλισμών, η υιοθέτηση μέτρων για την πρόληψη των πολεμικών συγκρούσεων. Παράλληλα, στην ιταλική πρόταση δίδεται βάρος στην ανάγκη να επιτευχθεί καθεστώς παρόμοιο με εκείνο που υφίστατο πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και -ως τελικό βήμα- στη χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.