Σχεδιαζόμενη τροποποίηση της νομοθεσίας για τα ΜΜΕ πυροδοτεί επικρίσεις
Τουρκία

Σχεδιαζόμενη τροποποίηση της νομοθεσίας για τα ΜΜΕ πυροδοτεί επικρίσεις

Η επικείμενη τροποποίηση της νομοθεσίας για τα ΜΜΕ στην Τουρκία επί το αυστηρότερο προκαλεί επικρίσεις σε διεθνές επίπεδο, ήδη προτού αποκαλυφθεί το περιεχόμενό της.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας για το ζήτημα αφήνουν να εννοηθεί πως τα μέτρα που ετοιμάζονται θα υπονομεύσουν ακόμη περισσότερο την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, τόνισαν χθες Παρασκευή σε κοινή ανακοίνωσή τους διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο νόμος που εγκρίθηκε πέρυσι για να ελέγχονται οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης δεν αρκεί. Θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για να παταχθεί η «τρομοκρατία των ψεμάτων», δήλωσε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η υπηρεσία Τύπου του κ. Ερντογάν διεμήνυσε μάλιστα ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις για τα μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται να καταπιαστεί με το ζήτημα μετά το πέρας της θερινής διακοπής της λειτουργίας του, τον Οκτώβριο.

Αξίζει να επισημανθεί ότι πάνω από το 90% των ΜΜΕ στην Τουρκία τελεί –άμεσα ή έμμεσα– υπό τον έλεγχο του κράτους. Ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, ιδίως τα ψηφιακά, συχνά εξαρτώνται από χρηματοδότηση προερχόμενη από το εξωτερικό.

Υπογραμμίζεται ότι πριν από έναν χρόνο το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει αυστηρότερο έλεγχο του τουρκόφωνου περιεχομένου σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter και το Facebook.