Σάλιβαν: Η ρωσική εισβολή μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή

Σάλιβαν: Η ρωσική εισβολή μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή

Την πεποίθησή του ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή, επανέλαβε την Κυριακή ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, προειδοποιώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες αμάχων.  

Μιλώντας στο CNN για την ουκρανική κρίση, ο Τζ. Σάλιβαν αν και τόνισε ότι το τελευταίο 10ημερο έχει καταγραφεί πολύ μεγάλη κινητικότητα των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα (εκτιμήσεις για 130.000 άνδρες), επισήμανε ότι η Μόσχα μπορεί ακόμα να επιδιώξει λύση μέσω της διπλωματικής οδού.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς την ημέρα, αλλά λέμε εδώ και καιρό πως βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου η εισβολή μπορεί να ξεκινήσει από στιγμή σε στιγμή. Μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να ξεκινήσει από μέρα σε μέρα», τόνισε.

Όπως υπογράμμισε, η Ρωσία θέτει τις βάσεις για ένα θερμό επεισόδιο, μια «επίθεση υπό ψευδή σημαία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, που θα αποτελέσει αφορμή για εισβολή στην Ουκρανία. Και επισήμανε ότι οι Αμερικανοί έχουν γνωστοποιήσει αυτές τις πληροφορίες και στους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ.

«Είναι κάτι που αποτελεί ρωσική πρακτική, το έχουμε ξαναδεί. Εάν παρακολουθήσετε τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, θα δείτε ότι θέτουν τις βάσεις για ένα πιθανό πρόσχημα, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα μιας επίθεσης από τις ουκρανικές δυνάμεις είτε κατά της Ρωσίας είτε κατά των ρωσώφωνων του Ντονμπάς», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, μια ρωσική στρατιωτική επιχείρηση θα ξεκινούσε με μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων και αεροπορικών βομβαρδισμών που θα είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πολλοί άμαχοι.