Ρωσία: Στην εντατική με ύποπτη δηλητηρίαση ο Αλ. Ναβάλνι

Ρωσία: Στην εντατική με ύποπτη δηλητηρίαση ο Αλ. Ναβάλνι

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Ρωσία Αλεξέι Ναβάλνι βρίσκεται στην εντατική αφού παρουσίασε συμπτώματα δηλητηρίασης, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του.

Ο Ναβάλνι, 44 ετών, ένιωσε έντονη αδιαθεσία στη διάρκεια πτήσης από τη Σιβηρία για τη Μόσχα και το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση προκειμένου να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Η εκπρόσωπός του, Κίρα Γιάρμις, ανακοίνωσε το γεγονός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέροντας: «Πιστεύουμε ότι ο Αλεξέι δηλητηριάστηκε με κάτι που ανακατεύτηκε με το τσάι του. Δεν ήπιε τίποτε άλλο σήμερα το πρωί».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass επιβεβαίωσε ότι ο Ναβάλνι εισήχθη στην εντατική της τοξικολογικής μονάδας των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου του Ομσκ, στην Σιβηρία.


Την εκδοχή ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε από τσάι υποστηρίζει φωτογραφία που ανήρτησε στο Instagram ένας συνταξιδιώτης του στην επίμαχη πτήση. Στη συνέχεια, στο story που ανέβασε, εξηγεί ότι ο Ναβάλνι πήγε στην τουαλέτα λίγη ώρα μετά την απογείωση και δεν γύρισε ποτέ πίσω στη θέση του. Άρχισε να αισθάνεται πολύ άσχημα και το πλήρωμα προσπάθησε να τον βοηθήσει αλλά εκείνος κραύγαζε από τον πόνο, γράφει στο story του ο Λεμπέντεβ.


Στα κλιπ που πόσταρε ο Λεμπεντέβ, ένας άνδρας ακούγεται να βογκάει, και οι επιβάτες να κοιτάζουν αναστατωμένοι προς το μέρος που στέκεται το πλήρωμα του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο διευθυντής του Vienna Cafe στο αεροδρόμιο του Τομσκ όπου τραβήχτηκε η επίμαχη φωτογραφία, είπε ότι ο υπάλληλος που σέρβιρε τον Ναβάλνι δεν μπορεί να εντοπιστεί. Όπως εξήγησε, η καφετέρια έχει κλείσει και βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα. Το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ μετέδωσε επικαλούμενο τους ιδιοκτήτες του καφέ ότι προσπαθούν μέσω του υλικού από τις κάμερες παρακολούθησης να διευκρινίσουν τι συνέβη.

Ο Ναβάλνι, δικηγόρος, που είναι ο κύριος αντιπολιτευόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τα δημοσιεύματά του κατά της διαφθοράς κυκλοφορούν ευρέως μεταξύ των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχει υποστεί κι άλλες επιθέσεις κατά της σωματικής του ακεραιότητας στο παρελθόν. Το 2017 τον είχαν ψεκάσει με αντισηπτικό στα μάτια την ώρα που έβγαινε από το γραφείο του.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διερεύνησε τις σχετικές υποθέσεις, αποφάσισε ότι η σύλληψη και κράτηση του Ναβάλνι το 2012 και 2014 είχε πολιτικά κίνητρα και παραβίαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα, απόφαση που αμφισβητεί η Μόσχα.

Ντ.Τραμπ: Η Ουάσινγκτον παρακολουθεί την κατάσταση του Ναβάλνι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την υγεία του αντιπολιτευόμενου Ρώσου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, είπε ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί την υπόθεση.

«Δεν είναι βέβαιο πως δηλητηριάστηκε» αναφέρει γιατρός σε νοσοκομείο του Ομσκ

Δεν είναι βέβαιο ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε, όπως ισχυρίζονται οι σύμμαχοί του, δήλωσε ένας από τους γιατρούς του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται ο αντιπολιτευόμενος.

Ο Ανατόλι Καλιντσένκο, γιατρός του νοσοκομείου αυτού στην πόλη Ομσκ της Σιβηρίας, έκανε τη δήλωση αυτή μετά τις δηλώσεις που έκανε η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, η Κίρα Γιάρμις, σύμφωνα με την οποία ο σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου βρίσκεται σε κώμα αφού κατανάλωσε ένα φλιτζάνι τσάι, στο οποίο, όπως είπε, πιστεύει ότι είχαν ρίξει δηλητήριο.

Ο Καλιντσένκο σημείωσε ότι η "δηλητηρίαση από φυσικά αίτια" είναι μια από τις διάφορες διαγνώσεις που εξετάζονται, αλλά οι εξετάσεις συνεχίζονται.

Ο 44χρονος δικηγόρος βρίσκεται σε κώμα, και οι γιατροί προς το παρόν δίνουν αντιφατικές πληροφορίες, δηλώνοντας ότι η κατάστασή του έχει σταθεροποιηθεί, αλλά εξακολουθεί να κινδυνεύει η ζωή του.

"Οι γιατροί κάνουν τα πάντα, αγωνίζονται πραγματικά για να σώσουν τη ζωή του", σημείωσε ο Ανατόλι Καλινιτσένκο.

AP Photo/Pavel Golovkin