Ρωσία: Αυτοκτόνησε ο πρόεδρος της Lukoil

Ρωσία: Αυτοκτόνησε ο πρόεδρος της Lukoil

Ο Ραβίλ Μαγκάνοφ, πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου, της Lukoil, σκοτώθηκε σήμερα αφού έπεσε από το παράθυρο νοσοκομείου στη Μόσχα. 

Την είδηση μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγή που δεν κατονομάζει που προσθέτει ότι και κάποια ρωσικά μέσα αναφέρθηκαν στον θάνατο του 67χρονου Μαγκάνοφ. Τα ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι νοσηλευόταν στο Κεντρικό Κλινικό Νοσοκομείο της Μόσχας και ότι πέθανε από τα τραύματά του.

Ο θάνατος του Μαγκάνοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria, επιβεβαιώθηκε και επισήμως και επισημαίνεται ότι οι Αρχές έχουν σπεύσει στο νοσοκομείο για να ερευνήσουν τις συνθήκες της πτώσης του. 

Κάποια άλλα ρωσικά μέσα αναφέρουν ότι ο άνδρας έπεσε από το παράθυρο του έκτου ορόφου του νοσοκομείου. 

Ο Μαγκάνοφ είναι ο τελευταίος ανάμεσα σε μια σειρά υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων που πεθαίνουν υπό μυστηριώδεις συνθήκες. Οι ανακριτικές αρχές δήλωσαν ότι εργάζονται στο πεδίο προκειμένου να εξακριβώσουν πώς πέθανε.

Το πρακτορείο TASS επικαλείται πηγές που αναφέρουν ότι ο Μαγκάνοφ έπεσε από παράθυρο 6ου ορόφου νωρίς το πρωί της Πέμπτης, προσθέτοντας αργότερα ότι αυτοκτόνησε.

Ο Μαγκάνοφ είχε γεννηθεί το 1954 στο Αλμετιεφσκ του Ταταρστάν. Μετά την αποφοίτηση του το 1977 από το Ινστιτούτο της Βιομηχανίας Πετροχημικών και Αερίου της Μόσχας άρχισε να εργάζεται για την Langepasneftegaz και το 1993 έκανε μεταγραφή στην Lukoil όπου έγινε αντιπρόεδρος. Από το 2020 αναβαθμίστηκε σε πρόεδρος. 

Ο αδερφός του Ναίλ είναι επικεφαλής της ρωσικής εταιρίας παραγωγής πετρελαίου, Tatneft. 

Ο Μαγκάνοφ, που είχε τιμηθεί το Νοέμβριο του 2019 από τον Πούτιν στο Κρεμλίνο, ήταν στενός συνεργάτης ενός εκ των ιδρυτών της Lukoil, Βαγκίτ Αλεκπέροφ, πρώην υφυπουργού πετρελαίου της Σοβιετικής Ένωσης, που παραιτήθηκε από την θέση του προέδρου τον Απρίλιο, μια εβδομάδα αφού η Βρετανία τού επέβαλε απαγόρευση ταξιδιών και πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων. 

Επτά Ρώσοι ολιγάρχες, αρκετοί εκ των οποίων δραστηριοποιούνταν στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, πέθαναν μες στο 2022 υπό μυστηριώδεις συνθήκες: Αν και επίσημα διερευνώνται ως αυτοκτονίες, δεν λείπουν οι εικασίες περί πιθανής εμπλοκής του Κρεμλίνου. 

Το πτώμα του εκατομμυριούχου πρώην διευθυντή της Novatek Σεργκέι Προτοσένυα βρέθηκε δίπλα σε αυτό της συζύγου και κόρης του σε μια ισπανική βίλα τον Απρίλιο, ενώ ένας πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank, ο Βλάντισλαβ Αβάγιεφ, βρέθηκε νεκρός μαζί με τη σύζυγο και την κόρη του στο διαμέρισμά τους στη Μόσχα, επίσης τον Απρίλιο

Τον Μάιο ο πρώην επικεφαλής της Lukoil Αλεξαντερ Σουμπότιν βρέθηκε νεκρός στα 43 του.  Δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι  πέθανε από καρδιακή προσβολή μετά την κατάποση του βοτάνου βαλεριάνα που του έδωσαν οι σαμάνοι, το οποίο είναι γνωστό ότι προκαλεί ανώμαλο καρδιακό ρυθμό σε ορισμένους ανθρώπους.

Με πληροφορίες από Reuters  

Διαβάστε Περισσότερα