Ρωσία: Αναμένει μείωση έως 15% της παραγωγής πετρελαίου της το 2020

Ρωσία: Αναμένει μείωση έως 15% της παραγωγής πετρελαίου της το 2020

Η παραγωγή πετρελαίου της χώρας του μπορεί να μειωθεί έως και 15% φέτος, το οποίο αντιστοιχεί στην πρώτη ετήσια μείωση της παραγωγής από το 2008, ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Νόβακ αναφέρθηκε στη συμφωνία αυτό τον μήνα μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και άλλων μεγάλων παραγωγών πετρελαίου για την από κοινού μείωση της παραγωγής αργού κατά σχεδόν 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Μάιο και τον Ιούνιο, με στόχο να αντιμετωπιστεί η βουτιά που έχουν καταγράψει οι τιμές εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου θα μειωθεί στα 480 εκατ. με 500 εκατ. τόνους (9,6 εκατ. με 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα), από το υψηλό επίπεδο της μετασοβιετικής περιόδου των 560 εκατ. τόνων που καταγράφηκε το 2019, δήλωσε ο Νόβακ  Η μείωση του 2008 στη ρωσική παραγωγή πετρελαίου, καθώς οι τιμές υποχώρησαν λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ανήλθε μόλις στο 0,7%.

Ο Νόβακ δήλωσε επίσης ότι στο πλαίσιο της παγκόσμιας συμφωνίας για την προσφορά του αργού, η παραγωγή θα μειωθεί στα πετρελαϊκά έργα που διαχειρίζονται τόσο ξένες όσο και εγχώριες εταιρίες.

Η ExxonMobil και η Shell, συμμετέχουν σε πολλά έργα πετρελαίου και αερίου στη Ρωσία με βάση συμφωνίες διαμοιρασμού της παραγωγής που υπογράφηκαν τη δεκαετία του 1990, αναφέρει το πρακτορείο 

Ο Νόβακ δήλωσε ότι οι ρωσικές εταιρίες θα μειώσουν την παραγωγή τους κατά 19% από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της συμφωνίας υπό τον ΟΠΕΚ, όπως μετέδωσε το Interfax.