Reuters: «Ανωτέρα βία» επικαλέστηκε η Gazprom για την μη προμήθεια αερίου σε πελάτη

Reuters: «Ανωτέρα βία» επικαλέστηκε η Gazprom για την μη προμήθεια αερίου σε πελάτη

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom επικαλέστηκε «ανωτέρα βία» σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σε τουλάχιστον έναν μεγάλο πελάτη από τις 14 Ιουνίου, σύμφωνα με μια επιστολή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η επιστολή ανέφερε ότι η Gazprom δεν μπορεί να εκπληρώσει τις εφοδιαστικές της υποχρεώσεις λόγω «έκτακτων περιστάσεων εκτός του ελέγχου της».

Εμπορική πηγή είπε ότι η επιστολή αφορά προμήθειες στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1. Σε σχετικό ερώτημα, ο Υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας αρνήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη. 

«Αυτό αποτελεί μια πρώτη ένδειξη ότι η παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 πιθανώς να μην επανεκκινήσει μετά τη λήξη της 10ήμερης συντήρησης», δήλωσε ο Hans van Cleef, οικονομολόγος στην ABN Amro.

«Ανάλογα με το ποιες «έκτακτες» περιστάσεις έχουν κατά νου για να κηρυχθεί η ανωτέρα βία και εάν αυτά τα ζητήματα είναι τεχνικά ή πιο πολιτικά, θα μπορούσε να σημαίνει το επόμενο βήμα κλιμάκωσης μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης/Γερμανίας», πρόσθεσε.

Η επίκληση ανωτέρας βίας, που χρησιμοποιείται όταν μια επιχείρηση υποστεί μια ζημιά από κάτι πέρα από τον έλεγχό της, πιθανότατα θα κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, αναφέρει το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, σκοπεύει να σταματήσει τη χρήση ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027, αλλά θέλει να συνεχίσει ο εφοδιασμός προς το παρόν καθώς προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια.

Οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου έχουν μειωθεί μέσω μεγάλων οδών, μεταξύ άλλων μέσω Ουκρανίας και Λευκορωσίας και μέσω του Nord Stream 1 κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Υπενθυμίζεται πως το ρωσικό επιχείρημα για τη μείωση των ροών ήδη από τον Ιούνιο ήταν ότι όταν παραδοθεί η τουρμπίνα, θα αποκατασταθεί και η λειτουργία στις 21 Ιουλίου, κάτι που όμως αμφισβητείται.