Πρόταση πανευρωπαϊκού νόμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα από Φερχοφστατ-Βέμπερ

Πρόταση πανευρωπαϊκού νόμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα από Φερχοφστατ-Βέμπερ

Τη θέσπιση ενός πανευρωπαϊκού νόμου που θα επιβάλλει κυρώσεις σε πρόσωπα που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαίωμα σε τρίτες χώρες ζητούν με ανοικτή τους επιστολή προς την Ε.Ε., οι Γκι Φερχοφστατ και Μάνφρεντ Βέμπερ συνεπικουρούμενοι από ευρωβουλευτές και βουλευτές. 

Στην επιστολή με τίτλο «Χρειαζόμαστε ένα πανευρωπαϊκό νόμο Μαγκνίτσκι για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», 45 ευρωβουλευτές και βουλευτές από 18 χώρες ζητούν από την Ε.Ε να αναλάβει άμεση δράση εναντίον ατόμων που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε χώρες εκτός Ε.Ε

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω νόμος που θεσπίστηκε στις ΗΠΑ το 2012 με αφορμή τον θάνατο του λογιστή Σεργκέι Μαγκνίτσκι, απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε Ρώσους που κατηγορούνται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:

«Μερικές φορές ένα όνομα σημαίνει τα πάντα. Σε αυτή την περίπτωση το όνομα Σεργκέι Μαγκνίτσκι είναι παγκοσμίως συνώνυμο του τρόπου καταπολέμησης της κατάχρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον 21ο αιώνα.

Η θυσία του έδωσε φωνή στα θύματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε γωνιά της γης. Οι νομοθετικές πράξεις που φέρουν το όνομά του δημιουργούν σοβαρές συνέπειες για τους παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Ο Μαγκνίτσκι ήταν Ρώσος δικηγόρος, ο οποίος θυσίασε τη ζωή του στην ηλικία των 37 ετών, όταν προσπάθησε να αποκαλύψει την διαφθορά του καθεστώτος του Πούτιν. Ο τρόπος με τον οποίο η ρωσική κυβέρνηση προσπάθησε να καλύψει τη δολοφονία του και να απαλλάξει τους εμπλεκόμενους ανθρώπους είναι σύμβολο ατιμωρησίας.

Η τολμηρή θυσία του πέρασε τα εθνικά σύνορα και μίλησε στους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Νόμος Μαγκνίτσκι επιβάλλει κυρώσεις για την έκδοση βίζα και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει γίνει έμβλημα της καταπολέμησης της ατιμωρησίας και της κλεπτοκρατίας σε όλο τον κόσμο.

Η δέσμευση των χρημάτων και ο περιορισμός των ταξιδιών αυτών των κακοποιών είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να τιμωρηθούν αυτοί οι άνθρωποι. Δεν πρέπει να υπάρχει ατιμωρησία για τους στρατηγούς στη Μιανμάρ που κυνηγούν Ροχίνγκια για εμπόρους όπλων που παραβιάζουν τον εμπάργκο όπλων κατά του Νότιου Σουδάν, για τους βιαστές στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ή για τους δολοφόνους του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Οι παραβάτες ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, στη Νικαράγουα, στο Νότιο Σουδάν και σε πολλές άλλες χώρες αποτελούν στόχο του νόμου Μαγκνίτσκι ο οποίος εφαρμόζεται σε έξι χώρες: ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Τώρα πρέπει να κάνουμε το επόμενο τολμηρό βήμα. Πρέπει να θεσπίσουμε έναν ανάλογο νόμο για ολόκληρη την Ε.Ε. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη ζητήσει αυτό πολλές φορές και το 2014 πρότεινε ακόμη απαγόρευση έκδοσης βίζα και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων κατά των ατόμων που ευθύνονται για τη δολοφονία του Μαγκνίτσκι.

Το Συμβούλιο της Ε.Ε απέτυχε να δράσει, αλλά τώρα αυτή η πρωτοβουλία έχει σημασία. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η ολλανδική κυβέρνηση διατύπωσε μια συγκεκριμένη πρόταση, η οποία τώρα βρίσκεται σε διαβούλευση με όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Το σχέδιο είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται, η δυνατότητα εφαρμογής παγκόσμιων κυρώσεων. 

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το όνομα του Μαγκνίτσκι θα έκανε κάπως πιο δύσκολη την ομόφωνη έγκριση της νομοθεσίας. Δεν πιστεύουμε ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε θα ασκήσουν βέτο σε ένα νομοσχέδιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα απλώς και μόνο λόγω του ονόματός του, αλλά θα το υιοθετήσουν εξαιτίας της υποστήριξης τους στα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. 

Τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν για να συζητήσουν την ολλανδική πρόταση. Μόνο μία ψήφος θα σήμαινε το τέλος της αυτής της προσπάθειας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βουλευτές και νομοθέτες από 18 κράτη μέλη της Ε.Ε προτρέπουμε τις κυβερνήσεις μας να ενισχύσουν τη θέση της Ε.Ε ως φάρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο παγκοσμίως.

Καλούμε τις κυβερνήσεις μας να ψηφίσουν για ένα ευρωπαϊκό νόμο Μαγκνίτσκι που να έχει παγκόσμιο πεδίο εφαρμογής. Τους παροτρύνουμε να τιμήσουν το όνομα του ρώσου λογιστή και να καταπολεμήσουν την ατιμωρησία σε όλο τον κόσμο. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε τον καλύτερο τρόπο να γιορτάσουμε την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την 70ή επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που είναι την Δεύτερα».

AP Photo